Liv Ullmann gästar Göteborgs filmfestival. Foto: Mia Gerdin/SR
Liv Ullmann gästar Göteborgs filmfestival. Foto: Mia Gerdin/SR

Liv Ullmann tveksam till fler filmer

"Det är jättejobbigt, jag tror inte jag vill göra det igen"
2:51 min

En av gästerna på Göteborgs Filmfestival är Liv Ullmann. Hon ska i morgon ta emot ett hederspris, Nordic Honorary Dragon Award och hålla ett seminarium om regi. Hennes senaste film, Miss Julie med Jessica Chastain i titelrollen visas också under festivalen.

Liv Ullmann har regisserat både film och teater sedan 90-talet,  men det är 14 år sedan hon gjorde en långfilm senast, det var Trolösa år 2000.  Göra långfilm är otroligt krävande, varför gav hon sig på det igen?

- Ja det är jättejobbigt, jag tror inte jag vill göra det igen, det tar 2-3 år av ens liv. 

-Vad var det då som drev dig?

-Det var som allt i mitt liv något oväntat.  Jag började som regissör för att jag fick en förfrågan att skriva manus på en bok, och det ville jag gärna för det är nästan det jag gillar bäst: att skriva och omforma romaner till filmmanus.  Men när jag var färdig sa de: Du bör regissera detta! Det var plötsligt, bara en vecka innan inspelningarna skulle börja och jag sa ja till det. Och när jag varit regissör en vecka så kände jag att det var därför jag hade varit skådespelerska: för att lära mig och få en bakgrund till regiarbetet.

Att hon blev regissör började av en slump, men det kom att kännas helt rätt.  Och att det nu - många år senare - blev Fröken Julie var också en slump. Några engelska producenter frågade henne:

- Would you like to make a movie, it has to be about a woman. Och jag hade just arbetat I Australien med Cate Blanchett i Linje Lusta av Tennesse Williams, och jag hade sett hur inspirerad Williams var av Strindberg och i synnerhet av Fröken Julie, så jag var uppfylld av det och sa : Varför inte Fröken Julie? Producenterna tyckte det passade jättebra.

Från teaterarbetet med Linje Lusta och Cate Blanchett blev det så Fröken Julie av August Strindberg. Som den norska hon är gillar hon även dramatikern Henrik Ibsen. 

- Men Strindberg går där jag vill gå, och det är under alla lager som vi har kring vår själ - under ytan.

Och som regissör arbetar Ullman just så: att komma under ytan, Det är lysande skådespeleri i Miss Julie.  Jessica Chastain, Colin Farrell – mycket otippat faktiskt och Samantha Morton gör storartade prestationer. Liv Ullmann kan gå med på att hon förvaltar arvet efter Ingmar Bergman i det att hon har stor tilltro till skådespelarna: 

- Och jag vet att de regissörer – där Ingmar är den främste – som tilltror skådespelarna, de får bäst resultat. 

Mia Gerdin
mia.gerdin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".