Hotad belgisk filmfestival öppnar igen

"En stor förlust för yttrandefriheten och demokratin"
1:54 min

Den belgiska filmfestivalen Ramdam, som i torsdags avbröts efter att hot riktats om festivalen, inleds igen under söndagen. Det skriver festivalen på sin hemsida.

Det var enligt den belgiska tidningen La Libre i tisdags som den federala polisen informerade festivalen Ramdam om att det riktats ett bombhot mot den biograf i Tournai där festivalen hölls. I torsdags beslutade man att ställa in festivalen.

Men under söndagen informerade festivalarrangörerna att myndigheterna har sänkt nivån för säkerhetsrisk, och att festivalen kan fortsätta som planerat till och med tisdag, utan förändringar i programmet.

Festivalen invigdes den 20 januari och visar bland annat filmen "Diktaturens fångar" av svensken Andreas Rocksén, om Johan Perssons och Martin Shibbyes reportageresa i Etiopien. Men också den i Frankrike omdebatterade Oscarsnominerade "Timbuktu" av Abderrahmane Sissako, som handlar om hur jihadister tar över staden.

Lokala medier har spekulerat om det är dessa två filmer som orsakat hoten, men än så länge har det inte bekräftats.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".