Stark film om tyska högerextremister

Daniel Alling rapporterar från Berlin
2:27 min

En ny film om attackerna på ett asylboende i den tyska staden Rostock i början av 90-talet får just nu stor uppmärksamhet i Tyskland. Filmen kommer just när landet också diskuterar 70-årsdagen av befrielsen av Auschwitz och de islamfientliga demonstrationerna under namnet Pegida. Vår tysklandskorrespondent Daniel Alling såg filmen i helgen.

Så när som på en hostning är det knäpptyst och ytterst allvarlig stämning i biosalongen när den nya filmen "Wir sind Jung, wir sind stark, (Vi är unga vi är starka på svenska), just tagit slut med en närmast bottenlöst förtvivlad slutscen som inte inger något hopp.

Vi har just fått se en film där bl a de brutala scenerna från Rostock i början av 90-talet, när en stor grupp medborgare hejar på ett antal högerextremister att med brandbomber och stenar gå till angrepp mot ett hyreshus där en grupp vietnamesiska gästarbetare befinner sig, återges.

Men också hur lokala politiker vägrar att på riktigt allvar ta tag i den eskalerande situationen veckorna för den ödesdigra attackkvällen den 24:e augusti 1992:

- Filmen är spökligt lik det som jag upplevde den kvällen och dagarna före och efter, säger Wolfgang Richter, till Tv-kanalen ZDF. Han var när det begav sig ansvarig för flyktingmottagningen i staden Rostock och befann sig den aktuella kvällen inne i huset som attackerades, tillsammans med de vietnamesiska arbetarna. De räddade sig undan genom att fly upp på taket samtidigt som de attackerande gick bärsärkargång inne i deras lägenheter.

Händelserna i Rostock inträffade kort efter den tyska återföreningen och under en tid när Tyskland på grund av Balkankrigen tog emot rekordmånga asylsökanden och följdes av en period av flera liknande attacker från nynazister, i städer som Solingen och Mölln, där också flera personer med utländsk bakgrund dog.

Men filmen visar också den hopplöshet med arbetslöshet och ideologisk rotlöshet som följd som många östtyska unga kände efter murens fall och återföreningen.

- I en talande scen ser man hur en av förövarna i Rostock sjunger en nynazistisk sång och en annan i gruppen, som sedermera också kommer delta i attacken, svarar med att sjunga internationalen.

Ja, "Wir sind jung, wir sind stark", kommer i en tid då Tyskland och Europa diskuterar flyktingpolitik, integration och främlingsfientlighet för fullt igen.

- En sån här film kan inte ha ett lyckligt slut, eftersom såna här stenar fortsatt att flyga från då fram tills nu säger filmens regissör, Burhan Quarbani.

Filmen visas just på nu på Göteborgs filmfestival.

Daniel Alling, Berlin
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".