Meena Kandasamy, en av deltagarna på litteraturfestivalen i Jaipur. Foto: Roger Wilson, Sveriges Radio
Meena Kandasamy, en av deltagarna på litteraturfestivalen i Jaipur. Foto: Roger Wilson, Sveriges Radio

Stor spridning på festivalen i Jaipur

Roger Wilson rapporterar från litteraturfestivalen i Jaipur
3:04 min

I helgen avslutades den åttonde upplagan av den internationella litteraturfestivalen i Jaipur i norvästra indien - som under fem dagar hade 245 000 besök - vilket motsvarar nästan två och en halv bokmässa i Göteborg. Sveriges Radios kulturkorrespondent Roger Wilson är på plats.

En av de som deltar på litteraturfestivalen är författaren Meena Kandasami, som har skrivit om en massaker på strejkande lantarbetare i södra Indien i slutet av 60-talet.

- The Gypsy Godess handlar om en massaker på strejkande lantarbetare i delstaten Tamil Nadu i södra Indien 1968. Då 42 personer dog när de stängdes in i ett hus som sedan sattes i brand. Ett extremt våldsamt svar från godsägarna på ytterst modesta lönekrav från arbetarna. Det var aldrig pengarna som det handlade om. Det handlade om att godsägarna inte klarade av att arbetarna var stolta och gjorde motstånd, säger Meena Kandasamy, som skrivit boken.

Men det är inte bara en historisk roman. Kandasamy, som tidigare mest gett ut lyrik, problematiserar skrivprocessen. Hur hon som författare förhåller sig till personerna hon skriver om, som levde i en annan tid och i en helt annan verklighet.

- Hur kan du göra anspråk på att föra någons talan, någon som inte är du och som dessutom är från en tid och en plats du inte själv har varit en del av? Det är ett tema i boken, säger Meena Kandasamy.

Och kanske är Meena Kandasamy, med sin blandning av dokumentärt berättande och poesi en ganska bra representant för den internationella litteraturfestivalen i Jaipur där det på en scen förs en initierad debatt om den indiska ekonomins framtid, medan man på en annan diskuterar den poetiska inspirationen.

Zee Jaipur literature festival är helt och hållet bekostad av sponsorer, och inträdet fritt.

Det gör att festivalen också växer så det knakar. I år hade man 245 000 besök på fem dagar, och det var trångt när skolklasser blandats med författare, journalister och hitresta besökare från hela Indien

För mig har det varit dagar av oväntade möten och intryck här i Jaipur. Det är lätt att bara låta slumpen styra, och glida in bland publiken på en av utomhusscenerna och ta del av vad som händer där. Generellt har det varit en enormt hög nivå på samtalen, kunniga frågor från publiken, internationell utblick och skickliga moderatorer.

Och när runt 5 000 personer samlades framför den största scenen igår kväll för att lyssna på festivalens avslutande programpunkt - där man diskuterade om kulturen har blivit ett slagträ i den politiska debatten, så var stämningen bitivs mer lik en musikfestival än ett litterärt samtal, mer Roskildefestivalen än Bokmässan i Göteborg, liksom.

Men Meena Kandasamy, författaren till The Gypsy Godess, tycker att det är obalans i utbudet. Det ges för lite utrymme för de som skriver på andra språk än engelska och hindi, tycker hon. Och det är författare från norra Indien som dominerar - södra Indien kommer alltid i skymundan säger hon.,

- I Indien är södern verkligen marginaliserad, också i en inkluderande festival som den här, säger Meena Kandasamy.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".