En stillbild från Carlos Mottas verk Nefandus.
1 av 2
En stillbild från Carlos Mottas verk Nefandus.
Carlos Motta. Foto: Mia Gerdin/SR
2 av 2
Carlos Motta. Foto: Mia Gerdin/SR

Motta vill väcka debatt i Göteborg

"Det finns inte bara en historia att berätta"
3:15 min

"För demokrati behövs kärlek". Så heter en omfattande separatutställning av den colombianske konstnären Carlos Motta som öppnade i helgen i Göteborg. Mottas verk handlar ofta om kön och genus, så också på Röda stens konsthall där Kulturnytts Mia Gerdin träffade honom.

Vi går uppför ståltrappan i det gamla värmeverket för att nå pannrummet, med den gigantiska takhöjden - det rum som kallas katedralen.

- När du går in kommer det vara helt mörkt. Huvudverket är den här videofilmen...

Carlos Motta berättar om Nefandus, ett videoverk som visas i mörker och som handlar om tiden före kolonialismen i Sydamerika, om homoerotik bland ursprungsbefolkningen, ett tidigare okänt ämne

-Jag vill väcka debatt, jag vill visa att det finns olika uppfattningar om kön, genus och kroppen, att det inte finns bara en historia att berätta utan flera, och konsten ger utrymme till det, säger Carlos Motta.

Som homosexuell har Carlos Motta upplevt att frågor om kön och genus inte vägt lika tungt på den politiska arenan som till exempel ras och klass, vilket han tycker är fel.

- Jag är intresserad i att betona att de frågorna är kritiska för att alls kunna förstå också frågor om ras och klass, säger Carlos Motta.

I de representativa demokratier vi ser och lever i idag så kommer allt som har med känslor att göra i andra hand. Utställningens namn är därför en slags protest: For democracy there must be love, För demokrati behövs kärlek. Titeln kommer från ett samtal som Motta hade med en man i Honduras om politik och demokrati

- Det blir ingen sann demokrati utan känslighet eller närhet eller kärlek, tyckte mannen i Honduras som Motta intervjuat.

Utställningen består av videoverk och installationer, t ex små, små skulpturer i tittskåp som man behöver förstoringsglas för att se. Carlos Motta gör omsorgsfull research till sina verk, t ex om kolonial historia, men förutom att klippa sina egna filmer så är det andras händer än hans som gjort själva hantverket. Själv tycker han att distinktionen mellan tanke och utförande är förlegad.

- Föremålen skulle inte funnits om jag inte tänkt ut dem, säger Carlos Motta som alltså inte har så mycket byggdamm i sin verkstad utan snarare en massa datorer.

Carlos Mottas utställning För demokrati behövs kärlek visas på Röda Sten i Göteborg fram till 22 mars.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".