Lisa Bergström. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Lisa Bergström. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Lisa Bergström kommenterar Guldbaggegalan

Lisa Bergström kommenterar Guldbaggegalan
4:57 min

Ruben Östlunds film Turist vann totalt sex guldbaggar - bland annat för årets film och årets regi Ingen enskild film har tidigare vunnit så många priser på en och samma Guldbaggegala. Kulturnytts Lisa Bergström kommenterar.

Lisa Bergström, kritiker här på Kulturnytt, du bevakade galan, vann rätt film?

– Ja, jag tycker att Turist var en av förra årets bästa svenska filmer. Men det var ingen chock direkt, för Ruben Östlunds Golden Globe-nominerade film kammade i stort sett hem alla priser som den var nominerad i... Bästa foto, Bästa manus, Bästa regi, men den blev utan bagge i huvudrollskategorierna...

Och om vi ser till skådespelarpriserna?

– Bästa manliga huvudroll tilldelades Sverrir Gudnasson för "Flugparke"n och Saga Becker för "Nånting måste gå sönder". Och för henne var den här kvällen av större betydelse än en prisbagge att ställa på hyllan. Hon är den första transperson som prisats i Sverige med en guldbagge, och det var många tårar som fälldes på Cirkus i Stockholm igår kväll när hon höll sitt tacktal.

Annars då, bjöd galan på nån stor överraskning?

– Ja, det var väl att Lili & Sussi dök upp och sjöng "Oh Mama", det konkurrerade ut Ruben Östlunds ensemble-lavin-skrik och Petra Medes och Sverrir Gudnassons trapetsdans med en enhörning, som årets märkligaste spektakel."

Så, hur var galan?

– Det är svårt med galor.... Petra Mede är en fantastisk värd, men det blir väldigt mycket jag-anekdoter från prisutdelarna, och filmarna passar ju på att göra en del reklam för sina egna projekt. Det blir sällan särskilt intressant.

– Men riktigt roligt var att Liv Ullmann fick Hederguldbaggen. Hon tackade Bergman och sa att Troells filmer "Invandrarna" och "Utvandrarna" är mer aktuella än någonsin.

Kulturnytt P1

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".