Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Foto: Kasper Nowakowski / Sveriges Radio
Foto: Kasper Nowakowski / Sveriges Radio

GamerGate-offer startar hjälporganisation mot näthatet

"Vi försöker ge utsatta personer den hjälp som vi andra önskade att vi hade"
2:51 min

Den internationella hjälporganisationen Crash Override ska ge stöd till kvinnor som får utstå hot och trakasserier på internet. Bakom initiativet står bland annat den amerikanska spelutvecklaren Zoe Quinn, som under hösten hamnade i centrum av #Gamergate.

Turerna kring #GamerGate har sin början i ett blogginlägg där en sårad man beskriver hur hans exflickvän svikit honom. Flickvännen i fråga heter Zoe Quinn, en oberoende spelutvecklare, som anklagadedes för att varit otrogen med bland annat spelkritiker. Anklagelserna rörde upp känslor ordentligt och Zoe Quinn fick både personuppgifter och bilder läckta. Hot och trakasserier riktades så grovt mot henne och flera kvinnor i branschen, att några fick lämna sina hem. Efter turer fram och tillbaka inleddes vad som från ett håll ses som en hatkampanj mot kvinnor i spelbranschen, men från ett annat är uppfattningen att det handlar om pressetik.

Hatet och de många hot som Zoe Quinn mottog under hösten och som hon fortfarande får stå ut med ska hon nu använda till att hjälpa andra. Hon står tillsammans med andra utsatta kvinnor bakom organisationen Crash Override.

– Vi skapade ett nätverk där vi delade med oss av våra erfarenheter och försökte hjälpa varandra när vi blev utsatta, säger Zoe Quinn.

Crash Override startades internt redan under hösten. Zoe Quinn, tillsammans med andra utsatta kvinnor, tog kontakt med personer som hade en hotbild mot sig och hjälpte de att skydda sig mot till exempel hackerattacker. Nu lanseras stödgruppen öppet, både för personer inom spelbranschen, men även de som utsätts för hot och trakasserier inom andra branscher.

– Vi försöker ge utsatta personer det hjälp som vi andra önskade att vi hade när vi var i deras situation, säger Zoe Quinn.

Initiativet välkomnas av organisationen Svenska Dataspelsbranschen och talespersonen Per Strömbäck menar att en liknande hjälporganisation kan i framtiden vara aktuellt för även Sverige. Precis som Zoe Quinn menar Per Strömbäck att problematiken kring näthat inte är exklusiv till spelbranschen och spelare, och hoppas nu att de metoder som togs fram av olika organisationer kan hjälpa andra drabbade branscher.

– Det finns konkreta metoder som vi kan dela med oss av till andra drabbade branscher, säger Per Strömbäck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".