Scen ur "Trolldrycken", svensk tecknad film från 1915 av Victor Bergdahl. Foto: Skärmdump från Youtube
Scen ur "Trolldrycken", svensk tecknad film från 1915 av Victor Bergdahl. Foto: Skärmdump från Youtube
100 årsjubileum för svensk animerad film

Svensk animerad film behöver stöd

"Det saknas filmpolitiska satsningar"
1:47 min

I år är det 100 år sedan den första svenska animerade filmen kom. Det var den knapp minut långa "Trolldrycken", gjord av en pionjär i grenren, Victor Bergdahl. I dag finns många talanger men det saknas filmpolitiska satsningar för att Sverige ska fortsätta försvara sig internationellt.

– Det finns nämligen ingen specialiserad konsulent för animation och inga filmmedel avsatta för animationsproduktion och det är något som hämmar produktionen i landet, säger filmvetaren Midhat Ajanovic som uppmärksammar genren på filmfestivalen i Göteborg.

Att kort- dokumentär- och långfilm har egna konsulenter som delar ut pengar på Svenska filminstitutet,men ingen för animerad film är ett hämsko för att utveckla genren vidare, menar Midhat Ajanovic, som bland annat undervisar i animation på Högskolan Väst i Trollhättan.

Det är också han som har satt ihop filmprogrammet när Göteborgs filmfestival firar 100-årsjubileet. Filmerna har han valt utifrån de fyra kapitel som han tycker finns i svensk animationshistoria.
Från stumfilmsanimationen, vidare till Disneyinspirerade barnfilmer under 30-talet och framåt, via den mer modernistiska stilen som man till exempel kan se i tidskriften Galago, är vi nu framme vid animerad dokumentärfilm. Och där ligger Sverige långt framme säger Midhat Ajanovic.

– Sverige är ett av länderna där de mest intressanta animerade dokumentärerna producerats under senare tid. Och min personliga favorit är Jonas Odell.

På festivalen visas bland att den allra första tecknade svenska filmen, Trolldrycken, av Victor Bergdahl. Och som alla pionjärer var han tvungen att experimentera och hitta på sin egen teknik. Men berättelsen om mannen som dricker och plötsligt slukas av en varelse som kommer ut ur hans eget huvud var personlig, tror Midhat Ajanovic.

– Min teori är att det handlar om spriten. Bergdahl hade i sitt privata liv problem med detta och det här var kanske ett sätt att bli av med det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".