Felix Hora, student vid Designhögskolan i Umeå. Foto: Peter Öberg, Sveriges Radio.
Felix Hora, student vid Designhögskolan i Umeå. Foto: Peter Öberg, SR.

Studenter designar gruvutrustning

Studenterna på studiebesök i Kirunagruvan
2:14 min

Studenter vid Designhögskolan i Umeå har fått i uppdrag att utforma framtidens gruvutrustning. Men trots att det arbetet handlar mycket om funktionell design för en extrem miljö så är det viktigt med det konstnärliga, det sköna, säger Alex Liebert som jobbar med industridesign på Atlas Copco, som samarbetar med designstudenterna i Umeå.

– De som köper gruvmaskiner, de har också känslor och om det de ser i uttrycket inte matchar det som vi lovar, så får man en konstig magkänsla, säger Alex Liebert som jobbar med industridesign på Atlas Copco. 

Skolans programansvariga och företrädare för LKAB och Atlas Copco, som är samarbetspartners, går runt och synar studenternas modeller och ger återkoppling på deras presentationer.

De elva studenterna vid masterprogrammet i avancerad produktdesign har åkt ner 1300 meter under jord i Kirunagruvan för studiebesök och intervjuer.
LKAB har angett vilka områden man gärna ser en utveckling inom, men annars har de fått fria händer.
Uppdraget är att skapa säkrare och effektivare utrustning i en extrem miljö, långt under jord, där svängrummet är mycket begränsat.
Felix Hora från Rumänien har sedan tidigare en fil. kand. i konstnärliga ämnen, och för honom kommer det konstnärliga i första rummet trots att han ska designa ett automatiskt fordon som ska gå långt under jord:

– Min maskin måste locka ögat, man måste se den. Funktionen kommer i andra hand. Min maskin är som ett djur som lever under jorden, där ingen ser den, säger han.

Patricia Boeg-Jensen är forskningsingenjör på LKAB:

– Vi är ute efter nytt tänkande, nån som tänker på ett annat sätt än vad vi gör, och som kanske inte har erfarenhet av gruvindustrin utan tänker nytt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".