Cornelias kärlek.
Luminita Gheorghiu som Cornelia.

"Cornelias kärlek"

KN P1 Cornelias kärlek
1:49 min

Den har vunnit guldbjörnen i Berlin och fått pris på Stockholms filmfestival – den rumänska filmen Cornelias kärlek i regi av Calin Peter Netzer. Och den här filmen, som är en mycket tidstypisk del av den rumänska filmvågen, som 4 månader, 3 veckor och 2 dagar och Herr Lazaruscus död mfl, lite skakig kamera, befintligt ljus, långa scener där många ansikten hinner spricka, den här filmen handlar i grunden om moral. Om att vara människa.

Kväv honom inte! Säger mostern till mamman. Låt mig bli den som ringer! Säger sonen till mamman. Mamman är just Cornelia, en  överklasskvinna på 60 i Bukarest, scenograf, som har råd med städerska, och som har alla de rätt kontakterna med läkarna, advokaterna, byggmästarna. En dag så kör hennes trettioåriga son för fort med bilen ute på landsbygden och kör över ett barn. Jag kommer att tänka på den polske regissören Kieslowskis Dekalogensvit, filmerna utifrån tio guds bud.

Cornelia vill rädda sonen från ett eventuellt fängelsestraff, försöker muta poliserna, köpa vittnet, beveka det döda barnets familj med både tårar och pengar till begravningen. Och det är intressant med en film med en så osympatisk huvudperson, som bara förmår röra andra människor med handskarna på, och sonen sen, osjälvständig med bacillskräck.

 Ett tag tycker jag att filmen står och stampar på stället för att sen ta en allt mer obarmhärtig vändning. Den börjar mitt i en mening och slutar lika tvärt, och man sitter där och vrider sig plågat, och har ganska mycket att tänka på: Kan pengar ersätta moral? Med vilket bagage ska man leva resten av sitt liv? Fler filmer borde ha sådana här slut. Det är ett av de bästa jag sett.

Katarina Wikars

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".