Elever läser böcker. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Stor ökning i försäljningen av barn- och ungdomsböcker

"Starkt avslut på året"
1:02 min

Färska siffror om bokförsäljingen i Sverige visar att den totala försäljingen minskade med 2,6% under 2014 jämfört med året innan. Däremot ökade föräsljningen av barn- och ungdomsböcker markant. 

Nu på morgonen kom färska siffror om bokförsäljingen i Sverige - den totala försäljingen minskade under den tiden med 2,6 procent under 2014 jämfört med året innan. Men barn- och ungdomsböcker ökade markant med 11, 5 procent - särskilt i gruppen 9-12 år där försäljningen under 2014 steg med nära tjugo procent. Detta enligt ett pressmeddelande från Svenska förläggareföreningen som sammanställt siffrorna. Erik Wikberg är doktorand på Handelshögskolan i Stockholm och är den som sammanställt rapporten.

– Vi kan se bokförsäljningen minskat med 2,6 procent, det är förstås tråkiga nyheter. Däremot går barn- och ungdomsböcker särskilt bra där försäljningen ökat med 11,5, säger Erik Wikberg. 

Året som helhet landade på ett minusresultat men det var en stark avslutning på året, menar Erik Wikberg. Under sista kvartalet ökade bokförsäljningen 2,7 procent och under den viktigaste månaden, december, var ökningen 4,1 procent, fortsätter han.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".