Rakel Wärmländer spelar Nora i uppsättningen "Den fastspända flickan". Foto: Jens Choong
1 av 2
Rakel Wärmländer spelar Nora i uppsättningen "Den fastspända flickan". Foto: Jens Choong

"Den fastspända flickan" på scen

Daniel Velasco i P1-morgon
4:53 min

Nu blir radiodokumentären "Den fastspända flickan" teater. Fryshuset och Stadsteatern sätter upp Daniel Velascos prisbelönta reportage om Nora.

Stadsteaterns Rakel Wärmländer spelar Nora i uppsättningen som har premiär den tionde april.

Det är Teater Fryshuset i samproduktion med Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm som sätter upp pjäsen. Tanken är att synliggöra ungas psykiska ohälsa, sexuellt våld och vuxenvärldens oförmåga att se och bemöta ungas utsatthet.

Pjäsen bygger på Noras liv, och är en berättelse om ett barn som hamnar på samhällets skuggsida. Hon växer upp med våld, övergrepp och vanvård från dem som borde skydda henne.

– Nora blev en röst för andra med självskadebeteende, psykiska problem och för personer som utsatts för övergrepp, säger Daniel Velasco. Jag hoppas att teatern leder till att Noras berättelse når en större publik och att fler unga som är utsatta kan få en styrka i att se den.

Dokumentärerna handlar om Nora, som varit tvångsomhändertagen för sitt självskadebeteende. 17 år gammal prostituerar hon sig, när hon är intagen på ett behandlingshem utan att personalen ingriper. En dag blir hon fastspänd och grovt våldtagen av en av sexköparna; polischefen Göran Lindberg.

De visar vilka förödande konsekvenser ett vårdhem som inte fungerar får för en flicka med självskadebeteende och hur polis och åklagare lättvindigt lägger ner förundersökningar om sexbrott mot en ung flicka, trots att det finns bevis.

I den andra delen av dokumentärsviten hamnar Nora i psykiatrins vård. Hon försöker få hjälp med att träffa kvinnlig psykolog. Men överläkaren har andra planer.

För bearbetning och adaption står Teater Fryshuset tillsammans med Ulrika Josephsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".