Hovrätten mildrar dom mot tidigare Sami-vd

Försvarare: "Domen kommer att överklagas"
0:38 min

Den tidigare vd:n för upphovsrättsorganisationen Sami, Hans Lindström, dömdes idag i Svea Hovrätt. Han döms till 1 års fängelse för grov trolöshet mot huvudman.

Kulturnytts Andreas Lindahl kommenterar domen här

Hovrätten sänker därmed straffet något, tingsrätten dömde honom till 1,5 års fängelse. Han ska också betala drygt 17 miljoner kronor i skadestånd till Sami.

Hans Lindström fick sparken 2006 och åtalades efter sju års polisutredning för att ha överträtt sina befogenheter och genomfört riskfyllda affärer som äventyrat hela organisationens ekonomi.

Målet har framförallt handlat om om scenhuset Storan i Göteborg. Vem som kände till vad kring det 40 år långa hyreskontraktet med Göteborgs kommuns fastighetsbolag HIGAB. Ett konflikt som ledde till att Storan under lång period stod igenbommad längs med Avenyn.

– Det är klart att det är negativt, på så sätt att det fortfarande återstår några av de åtalspunkter som fanns med från början. Men den stora åtalspunkten, den som gäller Storan där har ju Hovrätten ogillat åtalet. Den frågan har ju varit den mest uppmärksammade under den åttaåriga utredningstiden. Och det är ju naturligtvis en stor framgång för Hans Lindström, säger försvarsadvokaten Börje Leidhammar.

Han säger också att domen kommer att överklagas.

Jan Granvik, ordförande för Sami kommenterar också domen idag.

– Det är klart att nu har två instanser slagit fast att Sami blivit utsatt för ett grovt brott av tidigare vd. Nu känns det som en lättnad att Hovrätten delar den bedömningen, säger han till Kulturnytt.

Sami (Sveriges artisters och musikers intresseorganisation) har huvudsakligen till uppgift att samla in och dela ut upphovsrättspengar för medverkan på skivinspelningar.

Andrea Valderrama
andrea.valderrama@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".