Ur Big hero 6 av Don Hall och Chris Williams.
Ur Big hero 6 av Don Hall och Chris Williams.

Big Hero 6 av Don Hall och Chris Williams

Viveca Bladh har sett Big Hero 6
2:17 min

En stor, mjuk och långsam robot möter frenetiskt ettrig och mörk teknologi i en av årets stora animationer.

Det var skönt att komma till en slags samtid efter nordiska fjäll i Frost och vikingar i Draktränaren – men fantastiskt och fantasifullt är det så det förslår ÄNDÅ i Big Hero 6. I centrum: Hiro som är ett tekniskt underbarn som gillar att åka på illegala fajter med sin robot men som lockas att söka in på universitet av den äldre brorsan Tadashi. Hiro hamnar rätt – i en värld av tekniska genier/kufar och på nolltid utvecklar han en egen uppfinning: tusentals små mikrorobotar som kan formera sig till byggnader, vägar och fordon, ja vad som helst styrt av en hjärna. Broderns Tadashis motsvarighet till Hiros projekt är betydligt mesigare: en personlig robot för sjukvården.

Och det är en effektfull kontrast för den stora puffiga otympliga sjukhusroboten Baymax blir en kompanjon till Hiro när dramatiken startar. För någon vill förstås åt den här uppfinningen.

Och det här med att få in ett hot som alltid verkar växa till något som kan få världen gå under i barnfilmer: jag tänker på vintern som hotar staden i Frost och limmet i Legomovie - jag undrar om berättelserna verkligen måste byggas upp, ja hetsas så mot slutet för att bli en film? Ändå är Big hero 6 en ljuvlig dröm och filmisk ögonfröjd i hittepåstaden San Fransokyo när man får förundras över teknologi.

Jag erkänner jag är såld på Baymax med Morgan Alling som svensk röst - sådär så jag skrattar lite för mycket för att vara vuxen. Så kul med teknik och utbildning - alla barn kommer att vilja bli ingenjörer!

Samtidigt vet man ju kunskap är lååångsam och ingen quickfix.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".