Nina Hemmingssons illustration för yttrandefrihet.
Nina Hemmingssons illustration för yttrandefrihet.

God stämning på seriefestivalen i Angoulême

"Jag är inte rädd"
1:53 min

Under torsdagen invigdes den årliga seriefestivalen i franska Angoulême. En speciell festival med tanke på att det bara gått några veckor sedan terrorattacken mot satirtecknarna på franska tidningen Charlie Hebdo.

Svenska serietecknaren Nina Hemmingsson är på plats, och precis som resten av besökarna försöker hon fokusera på konsten istället för på terrorn.

- Stämningen är glad men jag får en känsla av att folk som håller på med konst är lite trötta på debatten. Igår började vi svenskar prata om attacken men då markerade en fransk konstnär tydligt att hon inte orkade prata om det mer för att det är det enda de pratat om senaste tiden. Jag förstår det, man har ett behov av att bara träffas och prata om det man gör, ens jobb.

Efter terrordådet sa du att du kände dig osäker på om du skulle våga åka på festivalen. Hur känns det nu när du ändå är där?

- Det var min första reaktion, en helt oädel reaktion innan det som hänt sjunkit in. Då tänkte jag bara att om det är farligt så kommer jag inte åka. Jag skäms över den reaktionen nu, men jag känner mig väldigt trygg eftersom det är så stor säkerhet. De kollar igenom alla väskor varje gång man varit på toaletten. Men det är inte störande, alla förstår varför. Jag tycker det är skönt.

Hur har terrorattacken påverkat dig rent personligt?

- Jag känner mig inte rädd men däremot har jag börjat tänka på vad yttrandefriheten betyder egentligen, säger Nina Hemmingsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".