Namnet "Facebook" syns på en dataskärm.
Facebook. Foto: TT.

Facebook blockerar sida i Turkiet

"De har skjutit sig själva i foten"
1:19 min

Facebook har censurerat en av sina sidor i Turkiet eftersom turkiska regimen tycker att den är förolämpande mot profeten Muhammed.

Facebook har blockerat en av sina sidor i Turkiet efter order från Turkisk domstol. Det rapporterar brittiska BBC. Sidan ska enligt domstolen ha varit förolämpande mot profeten Muhammed och några av bilderna på sidan ska ha kommit från franska satirtidningen Charlie Hebdo. Marcus Jerräng som är nyhetschef på IT-portalen idg.se tycker inte att Facebook har gjort rätt i det här fallet.

- I det här fallet tycker jag att de har skjutit sig själva i foten. Inte minst med tanke på att vd:n Mark Zuckerberg var ute bara några veckor innan i samband med terrorattacken i Paris och sa att vi står upp för det fria ordet. Att sen gå och vika sig för liknande krav, det ser inte snyggt ut.

För att visa sig transparenta har Facebook publicerat en lista på krav från olika regimer. Vad tycker du om det?

- Det är bra att de gör det. Det har ju blivit en trend. Google, Microsoft och Apple gör det. Men det som är till Facebooks nackdel är att de är ganska snabba på att blockera material när kravet kommer från regimer. Samtidigt får de väldigt mycket kritik för att de är dåliga på att plocka bort sådant som användarna rapporterar som hatmaterial eller förtal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".