Ur Key House Mirror av Mikael Noer.
Ur Key House Mirror av Mikael Noer.

Mia Gerdin om Dragon Award – bästa nordiska film

GIFF: Mia Gerdin berättar om bidragen som gör upp om Dragon Award
4:51 min

Åtta filmer tävlar om en miljon kronor, vinnaren tillkännages på Göteborgs Filmfestival lördag kväll. Mia Gerdin berättar om bidragen som gör upp om segern - och tror på dansk seger.

Tematiskt skiljer sig filmerna åt väldigt mycket, men det som förenar är att det känns som om alla verkligen vill berätta en historia om något viktigt – det är inte så självbespeglande.

Norge har tidigare vunnit tre år i rad.

Norge bidrar i år med en charmig debutfilm av Yngvild Sve Flikke, Kvinder i for store herreskjorter som bygger på en roman av Gunnhild  Öyehaug, Vänta, blinka. Tre kvinnor i Trondheim som var och en vill undvika hamna i traditionella undergivna kvinnoroller. En smart och rolig film, bra feelgood.

Från Norge kommer också det svagaste kortet – Homesick (De naermeste)(Anne Sewitsky) - om Charlottes gränslösa och desperata längtan efter  att få tillhöra en riktig familj. När halvbrodern plötsligt finns inom räckhåll i Oslo utvecklas en intensiv och förbjuden relation . Bra skådisar (Ine Marie Wilmann och Simon J Berger) men kantigt berättad och för stora luckor i berättelsen.

Finland bidrar med They have escaped (Jukka-Pekka Valkeapää), en Bonnie & Clyde-historia om två unga som flyr från en ungdomsvårdsskola, hon är intagen han är vårdare. Snyggt berättad i ganska högt tempo, flykten leder inte till frihet utan till något ännu värre än ungdomsvårdsskolan: de tillfångatas och misshandlas av ett gäng nazister, en svart mardröm.

Island brukar ha mycket tystnad och kala landskap i sina filmer, så även denna gång i ett mycket vackert avskalat foto i Paris of the North (Hafsteinn Gunnar Sigurdsson). Hugi (Björn Thors) har ett brustet förhållande bakom sig, flyr Reykjavik och tar arbete som lärare i avlägsen fiskeby.  Fina skildringar av människorna i byn, av pappan som plötsligt dyker upp och ska lägga sig i sin sons liv. Det blir en del absurda situationer. Humor, värme och vemod.

Från Sverige kommer Sanna Lenkens långfilmsdebut Min lilla syster om en familj där äldsta dotterns ätstörning kommer att påverka alla i familjen, framför allt lillasystern. Stora syster som ägnar sig åt konståkning spelas av Amy Diamond och den hårt tyngda lillasystern spelas av Rebecka Josephson, båda övertygar i sina roller.

Årets vinnarchanser?

Ronnie Sandahl har gjort en mycket stark debutfilm med Svenskjävel. Bianca Kronlöf och  Henrik Rafaelsson har huvudrollerna i denna flyhänt berättade film om svenskarna som underklass i Norge. Filmen handlar om klass och om könsroller, mitt i en sönderfallande familj. Går det verkligen att köpa sig till allt?

Så finns bidragen från Danmark. Där tror jag vinnaren finns,

In your arms (Samanou Acheche Sahlström) handlar om en ung vresig man med obotlig sjukdom som vill till dödsklinik i Schweiz.  Lisa Carlehed är mycket bra som motvillig medföljande sjukskötare. Mannen är inte helt sympatisk vilket lustigt nog bidrar till att man verkligen tror på den här historien. Den trillar inte ner i snyftfacket utan ställer en mycket viktig fråga på ett övertygande sätt.

Och så den film jag tror kommer att vinna, Michael Noer: Key House Mirror. Noer har vunnit tidigare (2010) med stenhårda fängelsefilmen R, nu handlar det om kärleken på ett äldreboende. Här finns en glidning i berättelsen som gör den så spännande. Är Lily den hon verkar vara? Ghita Nörby är självlysande i sina roll, finfint stöttad av Wollter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".