Tankar mellan hjärtslag

"Tankar mellan hjärtslag" av Neftali Milfuegos

Mycket att glädjas åt i debutroman
2:56 min

Efter att Pablo Palacios Åström varit på en journalistutbildning i Chile började han skriva på allvar och nu har hans debutroman kommit. Men under annat namn: pseudonymen Neftali Milfuegos. Tankar mellan hjärtslag heter boken och Mia Gerdin har läst.

Ung man söker - sig själv förstås. Tankar mellan hjärtslag är en bok i dagboksform som (å ena sidan) uppfyller de flesta klichéerna, sånt vi har läst några gånger förr: Bokens jag, Neftali, röker på, tar syra ibland, älskar sina kompisar som sina bröder, lekfullheten finns kvar som spring i benen på fotbollsplanerna samtidigt som livet börjar bli på blodigt allvar. Fakk politiker, fakk snuten, fakk patriarkatet.

Hjärtat bultar liksom könet, morgonbången är pålitlig liksom lusten inför en kvinnas hud, ögon eller sättet att röra kroppen. Poesin flödar på gatornas väggar och murar - en mystisk gatupoet, vem kan det vara? - eller från älsklingsförfattare som t ex Tranströmer där de stora känslorna får sin underbara förklaring i strama strofer.

Det kanske är just upptäckten av ordens makt och berusning som ligger bakom bytet av författarens namn, från verklighetens Pablo Palacios Åström till pseudonymen Neftali Milfuegos - Neftali, kanske efter Pablo Neruda? - och Milfuegos -Tusen Eldar - javisst, för vem vill inte brinna?

När allt detta är sagt så finns det mycket att glädjas åt i Milfuegos debutroman. Neftalis raseri inför samhällets maktstrukturer och politikens oförmåga att minska klyftorna mellan fattiga och rika och "fakk de världsomspännande företagen" står det - detta är en ilsken röd tråd - nej, en glödande tegelsten i boken. Och det är uppfriskande att Milfuegos anser att de patriarkala värderingarna är lika viktiga att bekämpa som rasism eller nationalism, han skriver: "Fakk heteronormen som genomsyrar varje vrå av varat och lägger sej som en trasa dränkt i bensin över existensen".

Och sen, det som gör den här debutromanen så extra intressant är de två hemländerna, att vara kluven inför föräldrarnas Chile och den egna uppväxten i Sverige, att vara lite av en främling på båda ställena, blatte i Sverige och svensk i Chile. Att inte känna sig riktigt hel. Kluvenheten beskrivs i ett virvlande språk med massor av slang -man lajtar upp, man är beng, det är kefft, det finns gäris och var e gunnar?

Javisst, Pablo Palacios Åström, under pseudonymen Neftali Milfuegos har en lust och ett driv att skriva sig själv i världen och det är förstås bara att uppmuntra. I romanens slutdikt står: min sanning är: ingenstans finns hem

Men jag tror efter att ha läst boken att hem är just där, i orden och språket.

Tankar mellan hjärtslag är bara början.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".