Senay Berhe, Meron Mangasha och Aron Levander. Foto: Ea Czyz
Senay Berhe, Meron Mangasha och Aron Levander. Foto: Ea Czyz

SFI-pristagare vill bli del av ny filmvåg

"Det är dags att vässa pennorna"
1:40 min

Meron Mangasha, Senay Berhe och Aron Levander vinner manustävlingen Black is the new black som ska lyfta fram filmer och konstnärskap som bryter med stereotyper om Afrika.

I lördags delades priset black is the new black ut på Göteborgs filmfestival. Meron Mangasha, Senay Berhe och Aron Levander vann priset på 150 000 kronor för deras filmidé "Mitt på mörka dan".

Meron Mangasha är nöjd med motiveringen: "En ögonöppnare för alla dem som inte vet att svarta människor är just människor. Att vi har både vardagliga och exceptionella liv. Att vi arbetar, skapar, älskar, hatar, kämpar, forskar, skrattar, gråter och bara är. "Mitt på mörka dan" utforskar de kreativa premisserna för manustävlingen black is the new black till det yttersta".

– Stora ord! Men det känns bra, det känns kul.

Meron Mangasha tycker att enkelspåriga och fördomsfulla schabloner är ett problem inom svensk film, och hoppas att han och de andra pristagarnas film ska kunna ge en mer nyanserad bild.

– Antingen är det personen som behöver väldigt mycket hjälp, eller så är det den kriminelle killen eller så är det förbjuden kärlek. Vår idé har fokus på människan. Att man tillåts vara mer än en sak.

Mengasha tycker att tävlingar som black is the new black är ett bra sätt att öka mångfalden inom svensk film.

– Jag tror definitivt att regissörerna, författarna och fotograferna finns, jag tror bara att de kanske inte har tillgång till alla plånböcker. Förhoppningsvis så kommer det och förhoppningsvis så kan vi vara en del av den vågen. De här berättelserna har alltid funnits och berättarna har alltid funnits och det är dags för dem att vässa pennorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".