Folk er folk

Norsk gatutidning för utsatta EU-migranter till Sverige

"I Norge har det varit en väldigt stor diskriminering av EU-migrationer"
2:01 min

"Folk er folk" så heter en norsk gatutidning för utsatta eu-migranter. Förebilden är tidningar för hemlösa, som Faktum och Situation Stockholm. Men tidningen konkurrerar inte med dom, det menar grundaren Bjønnulv Evenrud.

- Nej, inte på något sätt. Jag ser det som att vi har väldigt olika produkt jämfört med Faktum och Situation Stockholm.

Inte alls, vi har en helt annan produkt, säger Bjønnulv Evenrud som för två år sedan startade tidningen Folk er folk.

Den eventuella konkurrens som kan uppstå, finns där från början i och med att det är svårt att försörja sig på gatan. Skillnaden om man säljer gatutidningar är att man har en organisation att vända sig till.

Med samma upplägg som tidningarna för hemlösa som finns även i Norge, får säljarna behålla hälften av försäljningssumman. En av anledningarna till att tidningen startade var just att romer och andra EU-migranter, av anledningar som Evenrud inte vill gå närmare in på, inte fick sälja gatutidningar.

- I Norge har det varit en väldigt stor diskriminering av EU-migranter. Bland annat var det helt omöjligt för dem att sälja de traditionella gatumagasinen. Det var en av orsakerna till att vi startade tidningen.

Folk er folk har varit omdebatterad i Norge och i dess spår har ytterligare tre gatutidningar till förmån för romer lanserats.

I Sverige har försäljningen precis kommit igång i Göteborg, Stockholm och Malmö. Än så länge är det en specialutgåva som säljs och första riktiga numret på svenska kommer om ungefär tre veckor.

Bjønnulv Evenrud säger att tidningen är politiskt oberoende och att den tar upp fattigdomen i Europa i allmänhet och romernas situation i synnerhet, men att den även innehåller annat. Han menar att det är journalistik som har saknats tidigare, särskilt i Norge, där debatten till stor del bygger på myter.

- I Norge har man till exempel tiggarförbud på trapporna, och det bygger på en förståelse av fenomenet som baseras på myter, säger Bjønnulv Evenrud.

Emma Engström
emma.engstrom@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".