Festivalen Transmediale i Berlin besöktes av tusentals personer. Foto: Mattias Berg/SR
1 av 2
Festivalen Transmediale i Berlin besöktes av tusentals personer. Foto: Mattias Berg/SR
En av diskussionerna på Transmediale handlade om "att vara en datapunkt". Foto: Mattias Berg/SR
2 av 2
En av diskussionerna på Transmediale handlade om "att vara en datapunkt". Foto: Mattias Berg/SR

Kvinnorna tar plats i diskussionen om den digitala utvecklingen

Reportage från festivalen Transmediale i Berlin av Mattias Berg
2:50 min

Vart är vi på väg? På festivalen Transmediale i Berlin samlas forskare, konstnärer, filosofer och mediekritiker för att inför en stor och ung publik diskutera vårt digitala samhälles utveckling. Här finns också flera feministiska nätverk.

- Feminismen, liksom transfeminismen, tittar närmare på mekanismerna bakom begreppen inklusion och exklusion. I det här fallet handlar det om vilka som har rätt att definiera vilken sorts teknologi de vill ha och kunna använda, säger den österrikiska konstnären Reni Hofmueller som ingår i ett av nätverken.

Penny Travlou tillhör ett annat feministiskt nätverk på Transmediale. Hon är kulturgeograf och scenograf och arbetar på Konsthögskolan i Edinburgh. Enligt henne är festivalens tema – alltså att ”Fånga in allt” – högst relevant ur ett feministiskt perspektiv. Inte minst eftersom den kvinnliga kroppen står under ständig övervakning.

- Vi är väldigt synliga som kroppar. Inte bara det att vi ständigt blir iakttagna – utan vi kontrollerar också själva alla andra. De här mekanismerna har nu blivit del av vår vardag, säger Penny Travlou.

Reni Hofmueller menar att något verkligen hänt under det senaste dryga decenniet vad gäller kvinnors deltagande i diskussionen om teknikens roll för samhällsutvecklingen.

- Det handlar om vilka som blir inbjudna och vilka som får tillgång till vissa sorters kunskaper. Den goda nyheten är att kretsen nu håller på att bli allt större och att mångfalden ökar även i den här diskussionen, säger Reni Hofmueller.

Den svenske medieforskaren Kristoffer Gansing har bott många år i Danmark och är nu sedan tre år tillbaka konstnärlig ledare för festivalen Transmediale i Berlin. Även han betonar det feministiska perspektivets betydelse.

- Det finns en tradition i Europa av en kritisk nätkultur och ett starkt engagemang hos den så kallade cyberfeminismen. I år har vi bjudit in ett kollektiv som jobbar med idén om att skapa en feministisk ”server”. Både på ett metaforiskt och ett teknologiskt plan: att ifrågasätta hela den här idén om vem som är ”servern”, vem det är som tjänar vem. Och det här berör ju förstås även könsfrågor, säger han.

Enligt Kristoffer Gansing skulle ett evenemang som Transmediale vara svårt att genomföra i Skandinavien.

- Det känns inte som om man skulle kunna göra något liknande i Danmark eller Sverige och få lika stor publik. Därför är det väldigt spännande att kunna jobba i Tyskland med den här festivalen.

Kristoffer Gansing menar också att den svenska diskussionen om digital kultur ofta blir för snäv och instrumentell.

- Den här mer kritiska diskussionen utifrån bredare samhälleliga, konstnärliga och kulturella perspektiv saknas många gånger. I stället handlar det om mer direkta realpolitiska frågor, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".