Richard Mosse
Richard Mosse

Ohyggligheter i rosa skimmer

Åskådaren: "Blir förförd estetiskt"
3:52 min

Den irländske filmaren och konstnären Richard Mosse skildrar det krigshärjade landskapet i Kongo i ett, bokstavligt talat, rosa skimmer. Konflikten i den delen av Afrika har präglats av grymheter, sexuellt våld och skördat miljontals offer. Mosse använder film som fångar infrarött ljus och färgar naturen på bilderna röd och rosa.  Idag öppnar hans utställning på Konstmuseet Louisiana i Danmark.

The Enclave heter verket. Filmen visas uppdelad på sex dukar i konsthallen. Tillsammans skildrar bitarna dels ett vackert landskap och den afrikanska naturen, dels mer hotfull miljö - bilder på soldater på spaning eller döda människor utspridda på gatorna i byar. Offer för sammandrabbningar. Allt är filmat med film som fångar infrarött ljus som färgar växtligheten och uniformerna rosa. Resultatet ser ut som ett form av bubblegum-land eller fantasiland, säger Richard Mosse. Och det får en extra effekt hos betraktaren.

- Ytligt sett är det väldigt slagkraftigt, människor stannar kvar ock tittar. Kongo filmas ofta i svartvitt eller i en naturalistisk stil, vi har sett det förr så vi tittar inte. Men tekniken jag använder bryter också mot fotojournalistikens regler och vänder upp och ner på allt, säger Mosse.

Richard Mosse följde några av de många beväpnade grupper som var i konflikt med varandra eller med regeringsstyrkor. Man får se soldaternas patrulleringar i bushen, ibland övningar de utför men också bilder från flyktingläger eller offer för våldet. Filmteknken utvecklades av amerikanska försvaret och användes bla under vietnamkriget för att lättare kunna identifiera fienden. Men när man använder den ger den också en estetiskt, nästan vacker känsla av en obehaglig eller hotfull miljö, och det har varit hans avsikt.

- Innan folk har hunnit reagera intellektuellt så är de förförda estetiskt. och det placerar dem i en komplicerad situation. De inser snart att de tittar på en ett landskap med mänskligt lidande men har reagerat på det vackra. Jag vill att de ska känna sig desorienterade och ifrågasätta och försöka navigera sig ur det. På så sätt vill jag att åskådaren ska aktiveras.

Men kan inte det vackra ibland vara ett hinder som distraherar människor från det du vill sätta fokus på?

- Jag tycker att det är ett kraftfullt redskap för kommunikation.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".