Den franske komikern och provokatören Dieudonné M'bala M'bala. Foto: AP Photo/Michel Euler/TT
Den franske komikern och provokatören Dieudonné M'bala M'bala. Foto: AP Photo/Michel Euler/TT

Rättegång idag mot fransk komiker

Hårt kritiserad för antisemitiska uttalanden
1:42 min

Idag ställs den omstridde franske komikern Dieudonné inför rätta för att ha försvarat terrorism efter attentaten i Paris som tog 17 människoliv i början av januari. Komikern är hårt kritiserad för sina antisemitiska uttalanden. Det som nu ska prövas i domstol lade komikern ut på Twitter.

I en video på nätet har Dieudonné försökt förklara sitt inlägg på Twitter och säger att det var fredligt. Det var efter attentaten skrev han att han känner sig som Charlie Coulibaly. Han lade ihop den attackerade satirredaktionens namn med terroristen Coulibalys namn. Coulibaly attackerade en judisk affär och mördade fyra judar brutalt. Komikern är redan inblandad i flera rättsprocesser för antisemitism. Dieudonné har bland annat skämtat om förintelsens gaskamrar.

Som komiker började han med anti-rasistiska budskap tillsammans med en judisk vän. Sen blev han alltmer radikaliserad och började angripa judar. Han har kandiderat med en anti-Israellista till EU-parlamentet.

Premiärminister Manuel Valls är rasande över hur komikern på sin teater i Paris kan predika hat inför fullsatta salonger, också direkt efter attentatet mot judarna i Paris.

– Vilken skymf, sa Valls efter dåden inför franska parlamentariker som reste sig upp och applåderade.

Myndigheterna har också utrett komikerns speciella hälsning som många uppfattar som en nazisthälsning. Tusentals personer har tagit efter den i Frankrike. Men Dieudonné säger att gesten går ut på att kritisera etablissemanget. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".