Hon rappar om transerfarenheten

I USA har det på senare år kommit en våg av HBTQ-rappare, men i Sverige har det varit relativt tyst, tills nu. MakeMake är den före detta indiepoparen som börjat rappa och just släppt sitt första mixtape. Hon vill beskriva sin erfarenhet av att leva som transperson.

- Det finns en rad i låten "Random Rant": "De brukade hylla mig som feministisk dude". Och det var väl precis så det var.

För tio år sen, som indiepoparen Le Bombe hade Maja en del trogna fans, främst i Malmötrakten.

Sen dess har hon gjort en könskorrigering, men hon själv föredrar det engelska "transition" (övergång) som visar att det rör sig om en process som kan ta en lång tid, kanske hela livet. En process som varit livsavgörande för henne.

- En av de tydligaste grejerna för mig var att jag kunde visualisera att överleva, att jag kunde tänka mig själv som pensionär. Innan var det som att titta ut i ett svart hål innan. Det var som att man hade gått till en sierska och tittat in i kristallkula och så var det bara svart, det fanns inget där.

I dagens medialanskap hittar du bara transpersoner på två ställen: I pornografin eller som nån att skratta åt i komedier, säger Maja. Och när det väl skrivs om det i tidningen så är det enkelspårigt: En könskorrigering så är allt fixat för en människa som mår dåligt. Med MakeMake vill hon bredda bilden, utan att för den delen vara pedagogisk

- Det är långtråkigt och konstnärligt ointressant att vara pedagogisk. Att lära folk är också ett jobb som avvikare och minoriteter tvingas göra för mycket.

Genom "Mammas Klackar Mixtape" vill hon berätta om sin erfarenheter och som hon själv skriver i ett manifest: Målet är att de som redan vet för mycket äntligen ska höra någon skrika.  

- Jag vill nå ett ensamt freak där ute som sitter och känner att livet är omöjligt för att pöbeln står utanför fönstret med brinnande facklor. En person sitter i sin ensamhet och kan inte ens formulera vad det är för inre monster som vill ut. Jag vill att den personen ska höra min musik och känna att jag inte förskönade nånting utan bara skrek precis hur hemskt och komplicerat det är.

Marcus Morey-Halldin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista