Helena Gezelius och Åsa Gustafsson i Mensrock Foto Lina Ikse
Helena Gezelius och Åsa Gustafsson i Mensrock Foto Lina Ikse

Pjäs om mens på Teater Tamauer

"Alla kroppsvätskor är tabu. Allt utom tårar."
2:26 min

Kvinnor ritar bara serier om mens – så hette en antologi som kom ut förra året där 40 svenska kvinnliga tecknare bidrog. Teater Tamauer i Göteborg kände att antologin och hela år 2014 innebar något nytt när det gällde mens och hur man talar om det. Den upplevelsen har resulterat i en teaterföreställning som förstås också heter MENS.


"Glad och ledsen på samma gång",

så kan det bli när hormonerna rusar.  Det är Åsa Gustafsson och Helena Gezelius som sjunger och skådespelar i Teater Tamauers collageformade föreställning Mens, och vad är det dom vill berätta?   

 - Det handlar om hur hormoncyklerna påverkar oss, hur det stigmatiserar kvinnan och bilden av vad kvinnan är; vad är mens, vad är det bra för, hur påverkar det både män och kvinnor.   Det finns ju jättemycket i samhället som påverkas av det men det syns inte för man pratar inte om det. 

- Och ur jämställdhetssynpunkt så vore det väl snudd på olagligt att inte prata om det.

 Men många tycker ju att mens är något äckligt – som man inte ska tala om?

- Så är det, alla kroppsvätskor är tabu.  Allt utom tårar.  Men sedan beror det ju på hur man tolkar "tabu" – är det något upphöjt, nästan heligt, eller är något att skämmas över?

 Regissören heter Anders Friberg, har pjäsen inneburit problem för honom?

 - Jag hoppas inte det, fast det verkar konstigt att en man regisserar detta, så jag håller en lite lägre profil än vanligt kanske - medvetet eller omedvetet.  Men som man har man alltid undrat mycket över mens, det är ofrånkomligt, och jag önskar vi hade fått veta mycket mer mycket tidigare i livet.  Under arbetet med pjäsen har jag fått många aha-upplevelser, t ex vissa gånger då man blivit väldigt sårad så har jag nu kommit på att det berodde på DET; den svängningen var inte riktad mot mig, den berodde på något annat. Bara en sån sak skulle man behöva veta, det kanske skulle kunna rädda många förhållanden.

Åsa Gustafsson tillägger:

 -Ju mindre hyschpysch och hemligheter bland unga, desto lättare blir det att kliva ur  alla möjliga pinolägen.  Jag tror det kommer att göra oss mer jämställda.

Teater Tamauers föreställning Mens har premiär fredag 6 februari i Göteborg.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".