Till sist: rysk premiär för succéfilm

"Kanske är det slutet på ett infekterat ryskt kulturbråk.
2:08 min

En av vinterns internationellt mest omtalade filmer är "Leviathan" av den ryske regissören Andrej Zvjagintsev. I Kulturnytt har vi tidigare berättat om den intensiva debatten i Ryssland efter det att "Leviathan" nyligen nominerats till en Oscar för bästa utländska film samt vunnit en Golden Globe. Idag är det då till slut försenad rysk biopremiär för filmen som klippts om för att anpassas till den nya ryska lagstiftningen mot svordomar i konstnärliga verk. Kulturnytts Fredrik Wadström ser ett möjligt slut på en högljud diskussion i Ryssland där själva filmen ofta hamnat i bakgrunden.

I dessa tider av illegal nedladdning på nätet har vi vant oss vid att filmer som ännu inte haft premiär diskuteras bland entusiaster. Men Andrej Zvjagintsevs "Leviathan" är någonting annat. Enligt beräkningar kan filmen redan ha nått så många som en halv miljon ryssar. På sajten till kultur- och nöjestidningen Afisha i Moskva ligger redan 135 recensioner av "Leviathan", skrivna av sajtens användare. En rysk it-tekniker som älskar filmen skapade en särskild fan-sajt som fram till dagens biopremiär gett människor möjligheten att betala kompensation för att de sett "Leviathan" illegalt. Sajten samlade in strax över en miljon rubel, i dagens låga växelkurs ungefär 125 000 kronor, pengar som filmens producenter har sagt ska gå till välgörenhet.

Trots att de stora regeringstrogna ryska medierna antingen i stort sett tigit om "Leviathan" eller mest rapporterat om kritiken mot filmen från rysk-ortodoxa kyrkan och landets kulturminister Vladimir Medinskij så är det en stor händelse när nu filmen får sin flera månader försenade ryska biopremiär. Den går upp i över 600 kopior i en rad ryska städer och de mer oberoende medierna har nästan haft nedräkning den senaste tiden med ständiga reportage, analyser och essäer om både "Leviathan" och Andrej Zvjagintsevs konstnärskap i sin helhet. Kanske är det till och med slutet på ett infekterat ryskt kulturbråk vi ser när filmen görs tillgänglig för en ännu större publik. I veckans nummer av den ryska tidskriften Ogonjok skriver kulturredaktören Arkadij Archangelskij att det vore bra om debatten la sig eftersom varje omdöme om filmen den senaste tiden har setts som en ideologisk ståndpunkt och inte en diskussion om ett konstverk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".