Poeten och litteraturkritikern Siv Arb. Foto: Dan Hansson/TT
Poeten och litteraturkritikern Siv Arb. Foto: Dan Hansson/TT

Poeten Siv Arb har gått bort

7:49 min

Poeten, översättaren och litteraturkritikern Siv Arb är död. Under hela 1960- och 70-talen spelade hon en viktig roll för spridningen av anglosaxisk litteratur i Sverige, däribland storheter som Doris Lessing och Sylvia Plath. Siv Arb blev 83 år gammal.

Siv Arb föddes i Göteborg 1931 och debuterade 1959 på med diktsamlingen "Växt mot vinden" på förlaget Metamorfos. 1962-64 gav hon ut tidskriften Rondo, och var 1967 med och startade Författarcentrum. Under en mer än 40-årig karriär gav hon ut tio böcker, varav den senaste "Minnets knivar" utkom 2001.

Under 1960- och 70-talen spelade hon en viktig roll för spridningen av anglosaxisk litteratur. Hon introducerade Doris Lessing på svenska i början på 1960-talet. Det började med pjäsen Tigerlek och sedan dess brevväxlade och besökte de två författarna varandra många gånger.

Siv Arb var även den som för de svenska läsarna introducerade den brittiska poeten Ted Hughes, som under en period var gift med den amerikanska författaren Sylvia Plath. vars dikter Siv Arb översatte till svenska i mitten av 1970-talet.

Arb brevväxlade även med Ted Hughes på 1960-talet. I Biblioteket i P1 den 25 februari 2008 berättade Siv Arb om sin brevvän för kulturredaktionens Marie Lundström. Samtalet kom bland annat in på hur det var att äta lunch hemma hos paret Plath och Hughes. Ni kan lyssna på reportaget nedan.

Siv Arb blev 83 år gammal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista