Foto: Ulla Strängberg/Sveriges Radio.
Foto: Ulla Strängberg/Sveriges Radio.

Stark norsk samtidskonst på Vandalorum

Per Inge Bjørlo: Konsten är den viktigaste metaforen för känslorna.
2:27 min

På konst- och designmuseet Vandalorum i Värnamo pågår just nu en soloutställning med den norske  konstnären Per Inge Bjørlo. Han räknas som en av de mest betydelsefulla samtida nordiska konstnärerna.

Utställningen har dels verk från tre retrospektiver men också med nya objekt och installationer. Bjørlo är känd för att arbeta med tunga material och i storskaliga format.

Redan vid första skissen till Vandalorum, som öppnade 2011,  hade utställningsansvariga Karin Lundh konstnären Per Inge Bjørlo i tankarna.

När vi såg Renzo Pianos tankar ta form, tänkte vi: Vi måste få hit Per Inge Bjørlo!

I Vandalorums stora utställningslada som en vit katedral med 12 meter takhöjd har Per inge Bjørlo byggt sin utställning med stora objekt i rostfritt stål och glas. Mitt i rummet står en skulptur med  en betongpelare där det utgår spindelliknande armar av snodda tygremsor som förankras i tunga svarta klot.

Konsten är den viktigaste metaforen för känslorna.

Överallt är det speglar som reflekterar ljuset från massor av glödlampor – 1000 watt. Det är som att komma in på en upplyst scen där ett landskap är byggt av olika stationer.

När man går omkring mellan de olika stationerna i det här ljus- och ljudlandskapet, slås man av att här finns många sängar. Barnsängen, ungdomssängen och vuxensängen. Bjørlo arbetar alltid ensam, utan assistenter. Hans verk växer fram under många år, och hans tematik är alltid densamma: livsresan.

Utställningen på Vandalorum i Värnamo pågår till den 6 april.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".