VK-huset i Umeå. Foto: Peter Öberg/SR
VK-huset i Umeå. Foto: Peter Öberg/SR

Försiktig optimism om nytt presstöd

"Försiktigt optimistisk naturligtvis"
2:04 min

Presstödet kan komma att förändras. Kulturminister Alice Bah Kuhnke vill avsätta 35 miljoner kronor ur det ordinarie presstödet till digital utveckling och publicering. Viktoria Winberg, ansvarig utgivare på Länstidningen i Östersund är försiktigt positiv även om hon inte vet hur det kommer att bli.

– Det är för tidigt än att säga hur det här nya systemet skulle kunna utformas, men jag är försiktigt optimistisk naturligtvis när det gäller de digitala utvecklingsbitarna, säger Viktoria Winberg, ansvarig utgivare på Länstidningen i Östersund, som just kommer från ett seminarium med kulturministerns statssekreterare om just presstödet.

– En annan problematik här är tillgången på bredband så att man får tillgång till den digitala publiceringen, säger Winberg.

Tidningen Västerbottens-Kuriren har inget presstöd, men var tidiga med att publicera sig på webben. Sedan oktober 2013 tar man också betalt av de läsare som vill läsa VK på webben. Prenumeranterna får tillgång till allt innehåll på alla plattformar, och visst material kan även ickeprenumeranter ta del av på nätet. När VK meddelade att man skulle ta betalt av läsarna för materialet på webben väcktes en del skepsis, men publisher Ingvar Näslund är rätt nöjd med hur det gått:
– Vår lokala räckvidd har ökad ganska kraftigt efter att vi införde den här betallösningen och det har nog mycket att göra med att vi har tillfört mycket mer lokalt innehåll på vår sajt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".