Juliette Binoche på röda mattan på Berlins festival. Foto: Joel Ryan/Invision/AP/TT
Juliette Binoche på röda mattan på Berlins festival. Foto: Joel Ryan/Invision/AP/TT

Juliette Binoche kickar igång den 65:e filmfestivalen i Berlin

Roger Wilson: "Allt från tv-serier till iransk utsmugglad konst"
1:58 min

Sveriges radios kulturkorrespondent Roger Wilson är på plats och har sett årets invigningsfilm "Nobody wants the Night" av den spanska regissören Isabel Coixet med Juliette Binoche i huvudrollen.

Regissören Isabelle Coixet är den andra kvinnliga regissören någonsin vars film valts ut att öppna Berlins filmfestival, men genusdebatten verkade tråka ut Coixet en del på pressfkonferensen efter filmvisningen. Allra mest engagerad var hon faktiskt när hon pratade om bristen på service på hotell i norge - delar av filmen är inspelad där.

Hennes polardrama Nobody wants the night, som bygger på en sann historia, handlar om Josephine Peary, som år 1908 gav sig ut i arktis för att möta upp sin man polarforskaren Robert Peary. Och Josephine lika orädd - och dumdristig . inför naturens element som hennes manliga motsvarigheter.

Annars är det en mansdominerad tävlingsserie på festivalen, som bland annat innehåller namn som Peter Greenaway, Werner Herzog, Wim Wenders och Terrence Mallick.

Själv är jag oerhört nyfiken på den iranske regissören Jafar Panahi nya film Taxi. Det är den tredje filmen som Panahi lyckats göra i Iran och smuggla ut från landet, trots att han formellt har yrkesförbud som filmregissör där.

Nytt för i år är en storsatsning på tv-serier, där en rad nya produktioner kommer att visas, bland annat Spinoffen på den hyllade serien Breaking Bad. Nu visasd första delarna av  Better call Saul. I samma serie visas också svenska Blå ögon.

Men trots att gräddan av filmvärlden samlas i Berlin under den kommande veckan så är årets mest hajpade och omtalade titel världspremiären av Fifty shades of grey som visas här på festivalen på onsdag. Den kommer man inte undan ens bland cineasterna på Berlinalen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".