Fritte Fritzson. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Fritte Fritzson. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Poddar lockar lyssnarna att gå på standup

En populär genre i den rådande pocastboomen är humorpodden - och de senaste åren har många humorpoddar tagit sig ut från lurarna och upp på scenen. Tidigare kunde oetablerade standupnamn få sina genombrott via panelprogram som Parlamentet på tv, men nu är det snarare podden ett sätt att bygga en lojal publik som som gärna ser sina favoriter live

- Förut handlade standup om glitter och glamour och stora namn, men nu när de som gör poddar åker ut så har de fans som har hört alla avsnitt av podden som också går på liveshowen, så det har ändrats. 

Ben Kerlsey driver standuppklubb i Linköpingsområdet, och han märker av att många ståuppare nu lockar sin publik genom sina poddar. De allra största ståupp-namnen som Henrik Schyffert eller Babben Larsson har aldrig några problem att locka folk, men i skiktet under har vägen att nå ut förändrats. När en ung komiker för några år sen kunde hoppas på att plockas upp av en tv-producent till ett panelprogram, eller möjligtvis få göra humorprogram i radio så åker nu många stand-up poddar ut på turnéer och möter sina lyssnare live.

Fritte Frittson arrangerar dels sin egen stand up-klubb, dels är han en del av podden Alla mina kamrater som förra året var ute på ett femtiotal stå upp-kvällar runt om i landet

- När man frågar publiken i början av kvällen så är det kanske 80 procent av de som är där i publiken som genom applåder visar att de är är podd-lyssnare.

Att publiken består av trogna lyssnare, gör också att den blir mer förlåtande än en publik som möter en okänd komiker.

– Vi börjar inte från noll när nån har lyssnat på i kanske 50 eller 100 avsnitt. Det blir lite som att vi vore ett stort stand up-namn som Babben Larsson eller Johan Glans, vi behöver inte bevisa nåt och startsträckan blir kortare.

Marcus Morey-Halldin
marcus.morey-halldin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista