Författaren André Brink är död. Kulturnytts Anneli Dufva minns en viktig författare. Foto: TT / Mattias Ahlm/SR
Författaren André Brink är död. Kulturnytts Anneli Dufva minns en viktig författare. Foto: TT / Mattias Ahlm/SR

Kulturnytts Anneli Dufva om André Brink: "En viktig författare"

Kulturnytts Anneli Dufva om författaren André Brink
2:36 min

I helgen nåddes vi av nyheten att den sydafrikanske författaren André Brink avlidit 79 år gammal. Kulturnytts litteraturkritiker Anneli Dufva minns en författare som bröt med sitt ursprung.

André Brink var född 1935, boerättling, med afrikaans som modersmål.

Hans far var domare och han själv var toppstudent , en tänkbar framtida ledare i sitt land.

Och i självbiografin Skiljevägar, som kom ut 2009, så skriver han om hur den bakgrunden gjorde att för honom till en början "apartheid inte var någon avskyvärd idé eller något utländskt begrepp, utan något som definierade ramarna för det 'normala'.

Desto mer intressant, att han sedan väljer den väg han gör och blir en regimkritisk författare istället. En både politisk och populär författare, med psykologisk insikt och alltid med en knivskarp blick på relationen förtryckare och förtryckta.

Redan 1973 skriver André Brink den roman "Ut ur mörkret" som är den första roman på afrikaans som blir bannlyst av den sydafrikanska regeringen. Brink översatte den då själv till engelska, den fick ett stort genomslag och han kom därefter att skriva sina romaner på både afrikaans och engelska.

Ut ur mörkret skildrar ett förhållande mellan en färgad man och en vit kvinna, skriven som en återblick på en släkts historia utifrån den färgade dödsdömde mannens väntan i fängelset.

Och just det historiska perspektivet, hur förtrycket ärvts genom generationer är något Brink sedan återkommer till bland annat i romanen En kedja av röster. Det är alltid verkligheten, alltid på något sätt Sydafrika han skriver om iden rad romaner som i kommer ut under 70- och 80-talen och når många, många läsare, inte minst i Sverige.

Och som författare hade Brink sin storhetstid då, även om han varit produktiv som författare fram till sin död och skrivit 20-talet romaner.

Men - liksom andra - var han besviken över hur ANC förändrats efter att de kom till makten. I Skiljevägar är slutkapitlet glödande och engagerat när han menar att ANC i det nya Sydafrika spelar samma roll som Nationalistpartiet gjorde under apartheid-tiden.

Det är helt enkelt en av det sena 1900-talets viktiga författare som nu gått ur tiden, 79 år gammal.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".