Handlingsplan mot sexövergrepp i lajvkulturen

1:53 min

Efter att flera kvinnor i somras gick ut på Facebook med sina upplevelser av sexuella övergrepp i olika lajvsammanhang, går nu flera lajv- och medeltidsarrangörer ihop för att hindra fler övergrepp. Spelutvecklaren och skribenten Teresa Axner är en av personerna bakom ett seminarium som hålls i mars.

– Målet är att börja utarbeta en handlingsplan, vilket låter ganska flummigt. Men vi hoppas också få önskemål av arrangörer - det här behöver vi - så att vi efter seminariet har en fet att-göra-lista.

Det var i somras som en grupp för enbart kvinnliga lajvare på Facebook startade. Under hösten började det dyka upp berättelser om sexuella övergrepp, och när väl några berättat kom flera till, berättar Teresa Axner, som följde gruppen.

– Det fullständigt exploderade, det var otroligt många som tog chansen att berätta. Det är både riktigt hemska berättelser om våldtäkter och annat sexuellt våld. Det är också annat som att: "När jag var 13 var det en 25-årig snubbe som flörtade med mig och jag visste inte hur jag skulle hantera situationen."

Nu har debatten fått organisationer som Medeltidsveckan på Gotland, spelföreningen Sverok och Studiefrämjandet att vilja ta fram en gemensam policy. Teresa Axner betonar att det inte handlar om några plötsliga händelser på ett specifikt ställe, utan att berättelserna som kommit fram är både nya och gamla händelser, där vissa polisanmälts och andra inte. Lajvvärlden är, enligt Teresa Axner, som andra sammanhang där unga människor träffas.

– Antingen så är det så att lajv och medeltidsevenemang är precis som inom fotboll, svenska kyrkans unga och alla andra ungdomsrörelser, eller så är så att det finns vissa särskilda riskfaktorer just i lajv- och medeltidshobbyn, som att det är mindre strukturerat. Så precis som på till exempel Hultsfred kan det finnas fler chanser att göra dåliga grejer utan att någon märker det, säger Teresa Axner.

Emma Engström
emma.engstrom@sverigesradio.se