Thåström på scen. Foto: Adam Ihse / TT
Thåström på scen. Foto: Adam Ihse / TT

"Den morronen" av Thåström

"Musiken målande på ett sätt som skymmer texterna"
2:52 min

Joakim Thåström lanserar idag sitt nio soloalbum "Den morronen". Ett märkligt album som dock lämnar ett gott uttryck, menar Kalle Kovács som lyssnat på nya albumet.

Han har hunnit bli 57 år gammal nu. Förra albumet ”Beväpna dig med vingar” avslutade Joakim Thåström med textraden ”Jag kan sluta när jag vill” men lyckligtvis blev det inte något slut där. När en utav Sveriges största artister åter bjuder upp till dans är det till ett album som på ytan kan verka tråkigt, men som har små skatter nedgrävda i så gott som varje stycke.

”Den morronen” är ett märkligt album, kräver att lyssnaren vill vara med på resan och fyller i luckor. Och jag gillar det. Det är inte Joakim Thåströms texter som fångar mig den här gången. Istället är det den levande värld han skapar med musiken. Texten är en rollfigur i en värld som är i konstant rörelse. Samtidigt som Thåström sjunger om sangrian, Zagajewski och gräsfläckar finns en hel värld bortom raderna som är minst intressant, bara att dessa berättas av musiken och inte av texterna.

Det är en ljudbild där varje beståndsdel är hämtad från olika hörn av musikvärlden. De skrikande gitarrerna från ett håll, stråkarna från ett annat och allt fångas in av en stor dos industriell karaktär där man nästan känner hur fabrikerna arbetar. Spretigt? Nej, musiken är målande på ett sätt som faktiskt skymmer texterna.

Jag skulle kunna se nio enkla, ja i vissas öron säkert tråkiga, låtar som varken lyfter eller tar ut svängarna tillräckligt mycket. Jag skulle kunna se de enbart trettio minuterna som resan varar, det något abrupta slutet som inte en gång, utan två, fick mig att kolla om spelaren gått sönder. Eller för den delen att det återigen handlar om en mindre justering snarare än en ny era för Thåström. Men det vore att inte se skogen för träden, det finns en hel värld bakom bristerna som är lika mörk som vacker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".