Einar Már Gudmundsson Foto Hördur Ásbjörnsson
Einar Már Gudmundsson Foto Hördur Ásbjörnsson

Slingrande släkthistoria av isländske Einar Már Gudmundsson

"Kungar av Island"
2:23 min

I romanen "Kungar av Island" beskriver Einar Már Gudmundsson sitt hemland som ett rike fullt av självutnämnda kungar. Mia Gerdin har läst en modern islänningasaga.

Kungar av Island är en roman som omfamnar men samtidigt har en lekfull distans till myten om Island där människorna är extraordinära  - i sin kamp mot naturens krafter, i sitt supande, i sin kärlek och otrohet, i sin stolthet och sitt högmod.

Navet i denna historia är släkten Knudsen och deras kungarike Tangavik. Den lilla fiskebyn, som familjen Knudsen över tid förvandlar till stor stad genom sitt fiskeimperium,  befinner sig i ständig konkurrens med huvudstaden Reykjavik vad gäller högmod:

” Dumhuvudena i Tangavik betraktade Reykjavikborna som slöfockar, medan oduglingarna i Reykjavik uppfattade folk från Tangavik som fånar.  Såtillvida slutade det oavgjort”, står det. Och om denna fiktiva stad Tangavik sägs att ”samma förhållningssätt som kvinnorna i Knudsensläkten har haft till sex har släktens manliga medlemmar haft till alkoholhaltiga drycker.  Det är antingen för lite eller för mycket.”

Einar Már Gudmundsson måste haft väldigt roligt medan han skrivit, tänker jag, för denna släkthistoria som slingrar sig hit och dit, bland äventyrare, idioter, poeter och fylleslag rymmer en  enorm berättarglädje. Och vem kan undgå att fascineras av romanens centrum, Arnfinnur Knudsen, ägare till en Cadillac och ett kraftigt hårsvall, gödslat av saltvatten innan det tyglades av briljantin.

En modern islänningasaga, så står den fram, med stormar, översvämningar och fejder både inom och utanför den egna släkten,  där alla trådar hålls samman av ett mycket tydligt berättarjag.   Och den här sagan slutar i nutid i efterdyningarna av den stora bankkraschen 2008 som Island ännu inte sett slutet på. 

I romanen är det borgmästaren , självklart en annan medlem av Knudsen-släkten, som gör Tangavik bankrutt.  Einar Mar Gudmundsson skriver lakoniskt:  ”Hur Jonatan Knudsen bar sig åt för att sälja stadens egendom och sedan hyra ut den, köpa tillbaka den och hyra ut den igen i ett evigt kretslopp är en stor gåta, men det är ju så historien går - i cirkel.”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".