Kulturorganisationer går samman mot nazisthot

2:35 min

Författare och konstnärer går samman för att rikta uppmärksamhet mot att de utsätts för hot från högerextrema. Det är Svenska Författarförbundet, KRO/KIF och Svenska PEN som inleder ett långsiktigt samarbete för att uppmärksamma och motverka hoten från högerextrema mot konstnärer och författare. "En del har levt med hot i 10 år", säger Anders Rydell, chefredaktör för tidningen Konstnären.

Det hela får ett avstamp i en manifestation som kommer hållas lördagen den 14 februari på Kulturhuset i Stockholm.

– En del konstnärer har levt med hot i tio års tid, säger Anders Rydell, chefredaktör för tidningen Konstnären, till Kulturnytt.

Det var i höstas som tidningen Konstnären i en granskning rapporterade att en rad konstnärer i Sverige utsatts för hot från nynazister utan att polisen ingripit. Hoten som refererades till kan se olika ut, allt från att svastikor som ristas in vid konstnärernas hem, till hot över nätet eller misshandel.

– Det är hela familjer som drabbas av hoten, säger Anders Rydell.

Han menar att det är en frekvent återkommande och systematiskt uppbyggd hotbild, som även riktas mot Författarförbundets medlemmar. Tanken är att samarbetet mellan KRO/KIF, Svenska Författarförbundet och Svenska PEN ska utmynna i en gemensam handlingsplan för hur hoten mot yttrandefriheten kan bemötas.

– Hoten riskerar att leda till självcensur, säger Anders Rydell.

Gunnar Ardelius är Författarförbundets ordförande:

- Läget är akut, säger han. Alltså, vi har många medlemmar som hör av sig regelbundet när högerextrema krafter hotar dem.

Både Gunnnar Ardelius och Anders Rydell vittnar om en frustration när anmälningar till polisen om hoten inte lett till något resultat.

Och så här svarar Johan Grenfors, tillförordnad biträdande chef för nationella operativa avdelningen på Polisen, om varför de inte har tagit hoten mot konstnärer och författare på allvar:

- Min uppfattning är att det här är en brottslighet som polisen tar på allvar.

Konstnärerna menar att de anmält brotten men att det inte händer något. Vad tänker du om det?

- Jag tycker att det är tråkigt att höra att man inte är nöjd. Och det är säkert så att vi skulle behöva lyssna på de här grupperna och höra om vi kan göra mer, säger Johan Grenfors.

Hör längre intervjuer med både Anders Rydell, chefredaktören Konstnären, och Gunnar Ardelius, ordförande i Författarförbundet, i ljudklippen nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista