Fåret Shaun med vänner. Foto: SF.
Fåret Shaun med vänner. Foto: SF.

Världens mest kända får

"Är som en elvaårig pojke som inte kan låta bli att trycka på knappar"
3:37 min

Den brittiska animerade serien om Fåret Shaun och fårflocken på Mossy Bottom Farm har exporterats till 180 länder och sänts i över 130 avsnitt och helgen kommer långfilmen - Kulturnytts Viveca Bladh har försökt få svar på varför det lilla ulliga fåret har blivit så populär.

Filippa Azzazi och Oscar Löfdahl är nio och tio år och har sett många avsnitt.

– Han är bra, rolig... konstig..., säger Filippa Azzazi 

Konstig – på vilket sätt?

– Han hittar på så roliga grejer, typ staplar varandra. Jag tror att det var någon gång då han sköt en golfboll – alltså, han hittar på så roliga grejer att det kan åka runt.

– Och det händer ganska mycket i den, tycker Oscar Löfdahl. På något sätt så gör det det verkligt att de inte pratar och det är det som gör det så roligt.

– Det är extremt varierad publik, jag vet av erfarenhet att det är alla möjliga åldersgrupper från hela världen säger Richard Starzack, regissör och manusförfattare.

I hemlandet England är serien starkast bland fem till fjortonåringar men i Tyskland finns många fans bland 30 åriga kvinnor berättar Richard Starzack som tillsammans med Mark Burton har skrivit och regisserat fåret Shaun i många år och de senaste tre åren jobbat med långfilmen. Idén om en långfilm om Shaun och flocken har funnits länge särskilt för att fördjupa personligheterna och lära känna dem mer.

– Även om det kanske låter konstigt när man pratar om får men det krävs att man tar dem på fullt allvar, säger Mark Burton. Man träffar dem när de är yngre och lär känna deras relationer bättre.

I långfilmen råkar bonden efter bus bli ivägskickad in till staden och flocken följer efter för att ställa allt till rätta. Ett sätt att lära känna dem utanför den trygga hagen och här i ligger lite av fåret Shauns varumärke: som ett busfrö som aldrig kan låta bli att trycka på förbjudna knappar.

– Vi ser honom som en elvaårig pojke som har smak för äventyr och inte gillar gränser och bli tillsagd vad han ska göra

Balansen mellan bus och trygghet säger en hel del om serien och kanske finns där också hemligheten för varför den blivit så populär: att hela familjen kan se den men att den aldrig blir för hemsk. För gränserna finns där till exempel när man leker med referenser till andra filmer som När lammen tystnar.

– Vi har ganska vuxna skämt i filmen. Vi gör alltid saker som får oss att vilja skratta – vi känner det på oss om det är något som inte passar, då skulle är det inte intressant för oss att lägga in, men vi diskuterade det en hel del.

– Och barn gillar en farlig berg- och dalbanetur om de vet att de är trygga, säger Mark Burton.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".