Bild från den gamla lokalen i hjärtat av Moskva. De nya lokalerna invigs i helgen. Foto: Fredrik Wadström / Sveriges Radio
Bild från den gamla lokalen i hjärtat av Moskva. De nya lokalerna invigs i helgen. Foto: Fredrik Wadström / Sveriges Radio

Teatr Doc i Moskva kämpar vidare

"Absurt att de bekämpar en liten källarteater"
2:35 min

Den ryska kulturpolitiken har på bara några år svängt i en konservativ och auktoritär riktning. Den lilla källarteatern Teatr Doc har i drygt tolv år spelat radikala och ofta samhällskritiska pjäser på sin lilla scen mitt i Moskva, men i vinter har de tvingats bort från sina lokaler.

På lördag öppnar Teatr Doc sin nya scen och Kulturnytt ringde upp en av de konstnärliga ledarna, dramatikern Jelena Gremina.

– Det är helt absurt och rent av komiskt att de bekämpar en liten källarteater, säger Gremina.

Teatr Doc startade 2002 och arbetar till största delen med dokumentärteater. Under åren har teatern ofta gett sig på politiskt känsliga ämnen. En pjäs handlar om Sergej Magnitskijs död, en revisor som avslöjade en gigantisk korruptionsskandal med kopplingar till ryska staten men som själv fängslades och av allt att döma torterades till döds fängelse. Uppsättningen "Berlusputin" är en elak samtidspolitisk satir med en Dario Fo-pjäs som förlaga.

Under de snart 13 år som Teatr Doc funnits har alla frågor om politiska påtryckningar mot verksamheten viftats undan med argument som "ingen bryr sig om en scen med 50 åskådare i en källare". Men utrymmet i Ryssland för oliktänkande har under de senaste tre åren minskat så kraftigt att också Teatr Doc nu har drabbats.

I höstas kom beskedet om att teatern på oklara grunder skulle vräkas. Och dagen före nyårsafton, under en filmvisning till stöd för den i Ryssland fängslade ukrainske filmregissören Oleg Sentsov, gjorde den ryska säkerhetstjänsten en våldsam husrannsakan där lokalen och scenografier till flera uppsättningar vandaliserades.

Dramatikern Jelena Gremina på Teatr Doc säger att de trots allt kan fortsätta arbeta fritt eftersom de befinner sig helt utanför de statliga strukturerna där den konservativa och auktoritära kultursynen skapar allt fler begränsningar.

– Vi är så vana vid den här uppdelningen där konstnärerna lever i sin värld och makthavarna i sin, säger Jelena Gremina i Moskva. Hon säger också att det är svårt att riktigt veta varifrån den här konservativa vågen kommer, med ständiga nya lagar som begränsar den konstnärliga friheten. Är det ett uttryck för en opinion i det ryska samhället eller ett maktmedel uppifrån från den nuvarande politiska eliten? Det enda hon är säker på är att Teatr Doc överlever tack vare alla som kommit till undsättning den senaste tiden med både ekonomisk och praktisk hjälp. - Vår teater existerar här och nu av det enkla skälet att människor behöver den, säger Jelena Gremina.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".