"Musikalen skulle lika gärna kunna heta Putin eller Berlosconi, för egentligen handlar det om hur makt blir till ett självändamål", säger regissören Tiit Ojasoo. Foto: Ene-Liis Semper
"Musikalen skulle lika gärna kunna heta Putin eller Berlosconi, för egentligen handlar det om hur makt blir till ett självändamål", säger regissören Tiit Ojasoo. Foto: Ene-Liis Semper

Politisk musikal i Estland under valtider

Estnisk politisk musikal inför val
2:22 min

I Estland har en politisk musikal haft premiär lagom till parlamentsvalet som ska hållas i landet den 1 mars. Det är teatern NO99 i Tallinn som sätter upp "Savisaar", vilket också är namnet på stadens kontroversielle borgmästare som styrt Tallinn sen länge och som alla har en stark åsikt om. Musikalen handlar om makt och maktsmissbruk och vill få publiken att tänka till inför valet.

På scen: En  åldrande kung, vid namn Savisaar som intrigerar, dödar -  gör allt för att behålla sin makt. Bakom honom: en kör av undergivna slavar, identiskt klädda och som med  rödmålade munnar talar med en enda röst.

- Att vi kallar huvudfiguren Saavisar som vår borgmästare,  beror på att han är en sån tydlig karaktär, en politiker som delar folket och alla här har en åsikt om - antingen älskar man eller så hatar man honom , säger regissören Tiit Ojasoo.

- Men musikalen skulle lika gärna kunna heta Putin eller Berlosconi, för egentligen handlar det om hur makt blir till ett självändamål och hur man gör vad som helst för att behålla den.

Varför sätta upp musikalen just nu, tre veckor före val, undrar jag.

- För 20-  25 år sen var Estlands stora omvälvning  vid självständigheten det mest intressanta, säger Tiit Ojasoo, då fanns inget utrymme att göra konst,  men nu har allt låst sig i politiken,

Estland har enorma problem med emigration och befolknignsminskning, stora inkomstklyftor o brsit på regormer.

- Man har pratat om det här  i evigheter, säger han, men inget händer. Så musikalen är också en lägesbeskrivning av estnisk politik  just nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".