Надпись на плакате в защиту свободы прессы, в связи с терактами в Париже "Уважение к неуважению". Фото: fcruse/Flickr
Надпись на плакате в защиту свободы прессы, в связи с терактами в Париже "Уважение к неуважению". Фото: fcruse/Flickr

Journalister hotas alltmer

Jonas Nordling på Journalistförbundet
0:30 min

Hoten mot svenska journalister har ökat. Det visar en rapport från Utgivarna som återgavs i riksdagen idag, och enligt Journalistförbundets senaste undersökning har fler än 900 svenska journalister utsatts för kränkningar eller påtryckningar och fler än 200 har idkat självcensur.

- Våra medlemmars vardag är inte alltid att befinna sig i en konfliktzon. Det är att befinna sig i en kanske mindre ort någonstans i Sverige och bevaka ett lokalt bandylag och kanske något annat som väcker starka känslor på orten, och om man råkar skriva fel om det lokala hockeylaget eller något annat som har hänt i den lokala miljön i övrigt så är det tyvärr inte ovanligt att man idag då utsätts för regelrätta hot och påtryckningar för att sluta bevaka på det sättet, sade Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling då riksdagens konstitutionsutskott hade en utfrågning om journalistisk säkerhet här hemma och i utlandet i förmiddags.

Det kan också räcka med att man tillhör ett visst kön eller har ett visst utseende, fortsatte Nordling.

De flesta stora medieföretag har fungerande skalskydd och säkerhetsrutiner men en stor del av underleverantörerna som blir allt vanligare på mediemarknaden - som frilansare och produktionsbolag - har det inte, sade Nordling.

Nordling uppmanade sina medlemmar att bli bättre på att göra polisanmälningar för att polisen ska få en bättre bild av det hela.

Rättsvårdande myndigheter måste bli bättre på att förstå att brott mot reportrar är ett brott mot demokratin, sade Upsala Nya Tidnings chef och ansvariga utgivare Charlotta Friborg. Det har blivit tuffare i Sverige de senaste 10-15 åren, sade Friborg:

- Sammanfaller i viss mån med internets utbredning där man kan hota och trakassera och man kan dölja sig bakom anonymiteten, men det hänger också samman med en ökad polarisering i samhället där klimatet och tonläget har blivit mycket, mycket hårdare.

Rapporten "Hot mot mediehus och medarbetare" från organisationen Utgivarna visar att av tio medieföretag säger sex stycken att det har blivit värre de senaste fem åren med hot och trakasserier:

- Och det som är ännu mer allvarligt är att hoten får effekt. Drygt 40 procent säger att medarbetare tvekat att göra jobb där de riskerar hot och trakasserier, sade Friborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".