Ny sajt ska berätta om världens "vita fläckar"

"Det är möjligt att finansiera kvalitetsjournalistik så här"
1:28 min

För att journalister ska kunna rapportera om vita fläckar på kartan, alltså platser och ämnen som idag ofta prioriteras bort av medierna, söker nu projektet Blank Spot pengar genom crowd founding.

– Vi ska förklara vad det är som kostar. Skänker man 24 kronor så kan vår reporter köpa engångsglasögon i Liberia och skydda sig mot ebola. Om man skänker mer kan vår reporter köpa en skottsäker väst till sin tolk i Ukraina, säger journalisten Martin Schibbye som är en av initiativtagarna.

– Det är möjligt att finansiera kvalitetsjournalistik på det här sättet.

Idag kom siffror som visar att det ser dystert ut med pressfriheten i världen, på vilket sätt kan detta påverka?

– Det är en sak som sporrat det här projektet, det är ju mina egna erfarenheter som har känt att respekten för journalistiken är nere på en bottennivå i världen och det har väckt en diskussion om säkerhet som kostar och tar tid. Så det här är ett sätt att se till att frilansarna som jobbar för oss har den bästa försäkringen, utbildningen och utrustningen för att hantera de konflikter de är satta att bevaka, säger Martin Schibbye.

Projektet siktar på att få in en miljon kronor.

Andrea Valderrama
andrea.valderrama@sverigeradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".