Catherine Robbe-Grillet spelar upp erotiska maktlekar i filmen Ceremonin.
1 av 2
Catherine Robbe-Grillet spelar upp erotiska maktlekar i filmen Ceremonin.
Dakota Johnson och Jamie Dornan i Fifty Shades of Grey. Foto: UIP.
2 av 2
Dakota Johnson och Jamie Dornan i Fifty Shades of Grey. Foto: UIP.

Två nyanser av sex, kön och kontroll

"Tycker verkligen man ska se båda"
2:32 min

Lagom till alla hjärtans dag dyker två filmer upp på biograferna på temat sadomasochism. Dels är det den oerhört omtalade "Fifty shades of Grey" som förstås bygger på den storsäljande bokserien "Femtio nyanser" av E L James, dels är det den svenska dokumentären "Ceremonin" av som skildrar kvinnorna i gruppen runt Catherine Robbe-Grillet, författare och känd fransk BDSM-profil.

Emma Engström, du har sett bägge filmerna. Om vi börjar med Fifty shades of Grey. Hur fungerar den som film?

- Om vi bara snabbt ska dra berättelsen handlar den om oskuldsfulla studenten Anastasia som träffar den betydligt mer erfarne finansmannen Christian och den ojämlika maktrelationen följer med in i sovrummet.

- Jag hade väldigt lågt ställda förväntningar och blev i alla fall lite positivt överraskad. Berättelsen har gått igenom en manustvätt på väg till filmatisering, som gör att de värsta formuleringarna är borta. Men ett problem som finns kvar och som filmen delar med en annan storsäljare som blivit film, Gone girl, är att det är en vuxenhistoria som är konstruerad som om den riktade sig till barn eller tonåringar. Vilket blir väldigt problematiskt när den blandar ihop frivilliga maktsexlekar med verklig kvinnomisshandel.

Visst skrevs böckerna inspirerade av Twilightböckerna?

- Ja och det märks även i filmen. Men den har en ännu större skuld till erotiska thrillers som var så populära på 80- och början av 90-talet. Det känns inte som en slump att det är just skådespelaren Melanie Griffiths dotter Dakota Johnson som gör huvudrollen. Griffith som ju var en av 80-talets stora femmes fatales.

Idag har också dokumentären "Ceremonin" premiär, hur skiljer filmerna sig åt?

- Om "Fifty shades of Grey" handlar om hur mannen dominerar och kvinnan underkastar sig och att heterorelationen är som ett självvalt fängelse, fokuserar "Ceremonin" helt på kvinnor. Lina Mannheimer har intervjuat författaren och BDSM-kändisen Catherine Robbe-Grillet, som idag är 85 år. Men hon har också intervjuat kvinnorna runt henne, som använder sadomasochismen för att söka sig bort från traditionella könsroller i en heterosexuell tvåsamhet.
En annan skillnad är att "Ceremonin" är mest teori, det handlar mer om drömmar, iscensättande och fantasi, och Fifty shades är mer praktik om man säger så.

Vilken ska man se?

- De är intressanta på olika sätt, men om ni har tänkt att se Fifty shades of Grey vill jag verkligen rekommendera att se Ceremonin också. Vi verkar ju uppenbarligen leva i en tid som är väldigt nyfiken på relationen mellan sex, makt, kontroll och smärta, och dom här två filmerna är varandras motbilder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".