Inifrån Auschwitz-Birkenau i Polen. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio.
Inifrån Auschwitz-Birkenau i Polen. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio.

Estnisk utställning om förintelsen skapar rabalder

Tartu konstmuseum i Estland drar nu tillbaka två verk från en utställning till minne av förintelsen, efter en våg av kritik. Verken är stötande och gör narr av judarnas lidande under förintelsen, menar t ex Simon Wiesental Centret , medan museet hävdat den konstnärliga friheten, men efter ett möte med kulturdepartementet har man nu beslutat att dra tillbaka de två videoverken.

Utställningen med titeln "Mitt Polen. Att minnas och att glömma" öppnade i måndags och det är två videoinstallationer som väckt dem starka reaktionerna.

I en film springer nakna människor runt och leker i ett rum som liknar en gaskammare och i den andra ristar en gammal före detta lägerfånge in sitt fångnummer i armen på nytt .

Estlands judiska samfund menar att verken förlöjligar historien och att det etiskt är helt oförsvarbart att minnas offren på det sätt som görs, men museets curator har försvarat verken med att ett konstmuseum visar konst och konstnärliga uttryck utan censur.

I en intervju i estnisk tv säger den polske konstnären Artur Zmijewski att han är förvånad över all ilska och att han inte alls varit ute efter att provocera.

-Det är alltid människor som känner sig provocerade, men det är inte mitt mål. De här verken är allvarligt menade och har inte med humor att göra.

Syftet är inte att förlöjliga förintelsen. Meningen med verken är att dem ska vara livsbejakande:

- Istället för döda kroppar visar jag levande människor i levande situationer. Istället för tragedi visar jag liv.

Men den estniska kulturministern menar att minnet av förintelsen inte får utsättas för kränkande tolkningar, och nu tar museet bort de kontroversiella verken och ber om ursäkt.

karin.wickstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".