Henrik Björn och Moa Gammel. Foto: Björn Jansson/Sveriges Radio.
Henrik Björn och Moa Gammel. Foto: Björn Jansson/Sveriges Radio.

Sömnlösa skådespelare i nya TV-serien Jordskott

Henrik Björn och Moa Gammel om TV-serien Jordskott
14 min

Ikväll startar en ny kriminalserie, med mystiska inslag, i Sveriges Television. Jordskott har fått stor uppmärksamhet och stod i fokus när TV-serier också visades på Berlins filmfestival.

Henrik Björns kom med idén till Jordskott för 6-7 år sen och nu är det alltså dags för premiär på den 10 avsnitt långa serien. Moa Gammel och Göran Ragnerstam gör huvudroller i serien och skogen spelar en stor och avgörande roll. Något som i Berlin sågs som både vackert och exotiskt.

Intresset för serien är stort i utlandet och seriens utlandsdistributör ITV säger att efterfrågan är rekordstor.

Jordskott handlar om poliskommissarien Eva Thörnblad (Moa Gammel) vars dotter för flera år sedan försvann från byn Silverhöjd under mystiska omständigheter. När sen en liten pojke försvinner spårlöst från samma plats återvänder Eva till Silverhöjd för att se om händelsen har någon koppling till hennes egen dotter.

Skådespelaren Moa Gammel berättar om rollen som Eva Thörnblad och säger att de åtta månaderna som inspelningen tog var emellanåt så intensiva och det var så mörka stråk i serien, att varken Göran eller jag kunde sova. Och allt vi gjorde på Hotellet var att prata om hur svårt det var att vi inte kunde sova, för att projektet åt sig in i en.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".