Bilden är inte tagen på nationalmuseum i Helsingfors, utan på The National Gallery i London. Foto: TT
Bilden är inte tagen på nationalmuseum i Helsingfors, utan på The National Gallery i London. Foto: TT

Singelkväll på nationalmuseum i Helsingfors

"Ska träffas och prata om konst"
2:09 min

På lördag är det alla hjärtans dag och många par planerar att gå på restaurang eller se en film på bio. Men på nationalmuseum i Helsingfors är det singlarna som får fira, när de anordnar singelkvällen "Match made in Museum".

Hanna Forssell leder projektet.

– Folk brukar tycka att vi är lite gammelmodiga, så vi vill visa att vi också kan vara moderna. Och kärlekstemat är ett trevligt sätt att göra det på. Och det är "alla hjärtans dag" på lördag så det är den perfekta dagen.

Tanken är att muséet ska hålla kvällsöppet, och att singlar ska få mingla och prata om konsten på väggarna. Ett mycket bra samtalsämne att börja med, säger Hanna Forssell. Men för att se till att gästerna faktiskt pratar med varandra, så kommer de tilldelas en siffra och får i uppdrag att hitta någon med samma siffra någonstans bland utställningarna.

Och förhoppningsvis hittar de på så sätt sin själsfrände:

– Det kommer hjälpa dem att börja prata och på så sätt hitta sin "match".

Det kommer också hållas guidade turer med kärlekstema och spelas romantisk musik. Singelkvällen är öppen för alla, oavsett sexuell läggning.

Men nationalmuseum i Helsingfors är inte först med idén med singelkvällar. De fick sin inspiration från USA, och även i Sverige har bland annat Kungliga Operan i Stockholm och Malmöoperan hållit liknande tillställningar.

Men på lördag är det alltså första gången för nationalmuseum i Finland, och Hanna Forssell säger att hon verkligen inte vet hur det kommer gå, men att hon hoppas på det bästa.

– Vi vet verkligen inte, men vi hoppas att folk kommer dyka upp och ha en trevlig kväll på muséet. Men vi får se imorgon hur det går, säger Hanna Forssell. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".