SNL har varit en stor inspiration för komikern Özz Nûjen. Foto: Scanpix
1 av 2
SNL har varit en stor inspiration för svenska komikern Özz Nûjen. Foto: Scanpix
Komikerna Tina Fey och Amy Poehler som Sara Palin och Hilary Clinton i en sketch i NBC:s Saturday Night Live. Foto: Scanpix
2 av 2
Komikerna Tina Fey och Amy Poehler som Sara Palin och Hilary Clinton i en sketch i NBC:s Saturday Night Live. Foto: Scanpix
Özz Nûjen:

"Mycket i SNL är skit, men man har varit modiga och vågat"

Özz Nûjen: "En fin institution som vi har mycket att lära av"
3:07 min

Saturday Night Live var en stor inspiration för programmet Stockholm Live som sändes på Svt i mitten av 00-talet. Och för komikern Özz Nûjen har "SNL" hängt med genom hela uppväxten. Även om allt långt ifrån är roligt.

Stora delar av den amerikanska komikereliten kalasade i natt svensk tid för att fira 40-årsjubileet av humorprogrammet Saturday Night Live, SNL.

Ett program som betytt mycket för komiker världen över.

– Jag är inte uppväxt med Hasse Å Tage eller Killinggänget. Där jag kommer från i Rinkeby så tittade vi väldigt mycket på amerikansk humor. Då blev det bland annat SNL, säger Özz Nûjen.

Programmet har varit en plantskola för mängder av amerikanska komiker. Och det faktum att man kunnat hålla på i 4 decennier har att göra med att man fortsatt att våga, menar Özz Nûjen

– Man ska också komma ihåg att det mesta som SNL  har gjort är skit, alltså jättedåliga saker, alltså verkligen inte roligt, men man har varit så modig och försökt och varit up-to-date, och vågat skratta åt elände eller rasism eller samhälle eller politik eller vår samtid och dåtid, säger Özz Nûjen.

Har du nån favoritsketch?

– Jag tyckte om när Eddie Murphy sminkade sig till en vit person. Han fick banklån direkt. Fantastiskt roligt, säger Özz Nûjen.

– Det är en fin institution som vi har mycket att lära av, säger Özz Nûjen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".