Genusredaktörerna håller koll på diskriminering i böcker

1:16 min

Normkritisk korrekturläsning kan vara ett sätt för författare att komma åt stereotypa karaktärer och patriarkala maktstrukturer i sina texter. Frida Öst och Elin Regn står bakom Genusredaktörerna, en av flera normkritiska korrekturläsare som startat upp de senaste åren, och de vill hjälpa författare att skapa mer inkluderande texter.

– Alla texter, eller väldigt många texter iallafall förstärker samhällsnormerna på många sätt.

Elin Regn står tilllsammans med Frida Öst bakom malmö-baserade Genusredaktörerna. De startade för ett år sedan och erbjuder normkritisk korrekturläsning, och tittar på klass, kön, etnicitet, ålder och funktionsnedsättning skildras, allt utifrån Diskrimineringsombudsmannens diskrimineringsgrunder.

Vi korrekturläste en bok om örtéer sist och där kan t.ex titta på hur författaren förhåller sig till ekonomiska förutsättningar, privilegier och vem boken riktar sig till, den var till exempel väldigt riktad mot kvinnor. Så det går att göra en sådan här läsning av alla sorters texter.

På senare år har flera normkritiska korrekturläsare dykt upp och Elin Regn menar att behovet är stort.

– Det finns ju absolut ett intresse och en nyfikenhet.

– Dels språket, det är många som har fastnat för det här att man kan ersätta man med hen, hur man tillskriver olika karaktärer olika egenskaper trots att de utför samma handling, mojlöbeskrivningar och lite allt möjligt. Men det är utifrån de här diskrimineringsgrunderna som de vill ha hjälp med, sen får författaren ifråga avgöra om de vill ändra det eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista