I Robin Rhodes digitala verk "Piano chair" avrättas en flygel på olika sätt.
I Robin Rhodes digitala verk "Piano chair" avrättas en flygel på olika sätt.

Kafkainspirerad gatukonst

2:22 min

Sydafrikanske konstnären Robin Rhodes första stora utställning i Skandinavien har öppnat på Kulturhuset i Stockholm. De flesta av sina verk målar han direkt på stadens väggar, men är han en gatukonstnär? Det vet han inte själv.

En man spelar squash, men inte med tennisbollar utan med snöbollar, och han gör det mot en skulptur av konstnären Richard Serra.

I Robin Rhodes videoverk blir Richard Serras skulptur snart prickig av snö. Verket heter "Open court", och både det offentliga rummet som målarduk och respektlösheten mot lyxiga föremål syns igen och igen i Rhodes konst.

- Min konst är ganska enkel, för att vara tillgänglig för en stor publik. Jag är ingen svår, konceptuell konstnär. Mina idéer kommer från verkligheten, vardagen. Komplexiteten uppstår i betraktaren när de ser sig själva i konstverket.

Utställningens namn "The sudden walk" har han lånat från Kafkas tvåmeningsnovell, därför att den enligt Rhode handlar om samma tema som hans konst. En längtan att ta sig ur sin privata värld och möta verkligheten. Men att ha staden som sin målarduk var lättare i hans gamla hemstad Johannesburg än i hans nya hemstad Berlin.

- I Berlin är jag ibland väldigt medveten om polisen. Att jag är en främling i Europa, Tyskland, Berlin. Jag är medveten om de olika riskerna. Så min möjlighet att göra konst har påverkats mycket av rädsla.

Men egentligen är det inte målningen på väggen utan fotografiet eller videoinspelningen av väggmålningen, som är själva konstverket. Han bryr sig inte om ifall en graffitikonstnär målar över hans verk nästa dag. Så frågan huruvida han är en gatukonstnär eller inte har han inget svar på, och kommer kanske aldrig ha.

- Jag kanske är på väg in i en kris, jag frågar mig själv om jag ska vara mer av en gatukonstnär eller mer av en studiokonstnär. Jag vet inte, och jag kommer nog aldrig att veta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista