"The Weekend Update" ur Saturday Night Live 1975 med Chevy Chase.
1 av 2
"The Weekend Update" ur Saturday Night Live 1975 då med Chevy Chase.
Tina Fey och Jimmy Fallon 2003 i programpunkten "The Weekend Update" i Staurday Night Live
2 av 2
Tina Fey och Jimmy Fallon 2003 i programpunkten "The Weekend Update" i Staurday Night Live

Saturday Night Live fyller 40 år

"Ett betyg bortom utmärkt"
2:17 min

För det blev ett stjärnspäckat 40-årsjubileum, när "Saturday Night Live" rev av över tre timmar direktsänd gala från Rockefeller Center i New York inatt. Tevebolaget NBC:s succéprogram har ända sedan 1975 gett USA några av landets främsta talanger inom komedi och format generationer av amerikaner. 

- Jag brukade smyga upp för att titta på Saturday Night Live när jag var liten, säger New Yorkbon Gail Cox, som är ungefär lika gammal som Saturday Night Live, eller SNL, och programmet har funnits med och påverkat hennes syn både på humor och på världen ända sen hon som liten flicka smög upp efter att föräldrarna gått och lagt sig för att tjuvkika på det barnförbjudna programmet, fullt av svordomar, sexskämt och - framförallt förstås - komedi, satir och imitation på lika delar låg och hög nivå.

Miljoner amerikaner har på samma sätt vuxit upp med, och formats av, SNL, och massor av blivande stjärnor har stigit fram från denna direktsända plantskola, och så småningom slagit igenom stort i både USA och resten av världen.

Hårdrockmusikern Jon Bon Jovi, som i en perfekt bild av programmets samlade bredd kom in på röda mattan samtidigt som kvalitetsskådisen Robert de Niro, sa precis som det var:

--Saturday Night Live har alltid funnits!

En annan typisk breddbild från i natt var att höra Miley Cyrus göra en cover på Paul Simons "50 ways to leave your lover".

Artister och musiker har ökat sin försäljning efter att ha framträtt, skådespelare har hamnat i hetluften igen efter att ha fått vara värdar för programmet, och även djupt impopulära amerikanska presidenter har fått en extra dos av folkets kärlek efter att ha bjudit på sig själva i SNL-studion.

Sketcherna, kortfilmerna, de klassiska och återkommande programpunkterna, liksom diverse kvarlevor av knasiga uttryck är självklara referenser för generationer av amerikaner, och för den internationella trogna publik som tillkom några år efter starten, på det sjuttiotal då Vietnamkriget just tagit slut.

Det går helt enkelt inte att överskatta Saturday Night Live's kraft och inflytande, populärkulturellt förstås, men ibland också politiskt.

Och det är som om alla som är något i USA någon gång varit med i programmet.

Det syntes inte minst på jubileumskvällens publik - det var som en jättelik klassträff för hela den amerikanska kändiseliten.

Det är helt omöjligt att räkna upp namnen ens på några av de många amerikanska stjärnor som haft ett eller två fingrar med i SNL, eller på de som var på plats både på scenen och i publiken under nattens maratonsändning.

Det mest exakta måttet är nog att precis alla var där.

Nästan lika svårt är att försöka komma på vilka kändisar som inte var där, eller som aldrig varit med.

Kanske en handfull, kanske ännu färre än så.

Och det är ett betyg bortom utmärkt för denna den tyngsta av USA:s populärkulturella institutioner, vilket "Saturday Night Live" vid fyrtio års ålder, utan konkurrens, faktiskt kan skryta med att vara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".