April och fotbollstränaren i Palo Alto
April och fotbollstränaren i Palo Alto

"Palo Alto" av Gia Coppola

"Man kan säga att man sett Palo Alto förut och samtidigt aldrig på det här sättet."
1:48 min

Palo Alto är regissören Gia Coppolas debutfilm. Ja, hon är dotterdotter till Francis Ford, Sophia Coppola är hennes faster. Nu kommer 80-tals generationen Coppola. Ändå sägs det att det var svårt för henne att få denna film med mestadels okända unga aktörer finansierad. Baserad på författaren och skådisen James Francos novellsamling i sin tur baserad på hans egen highschooltid i Palo Alto.

Titeln spikar fast platsen – Palo Alto, villaförort, välbärgat, Kalifornien, men det skulle väl som vanligt kunna vara vilket medelklassigt tonårsdistrikt som helst.

I centrum några tonåringar, och en handfull manipulativa representanter för vuxenvärlden. Fred har någon bostavskombination, rycker, röker på, kastar sig mellan meningslösa sensationer, med ett uppmärksamhetsspann på tio sekunder, Teddy, mjukare, följer med, blir sittande med konsekvenserna, just i den här fasen på gränsen till sluten ungdomsvård för en fyllekörning, en sista chans på barnbiblioteket, April, med en ömhetskvävande mamma och en arbetslös styvfar med oförlösta författarambitioner, i händerna på sin fotbollstränare som fullständigt saknar gränser.

Filmen rör sig ut och in ur olika skeenden, vilsen på festerna, ett soundtrack i huvet, det blir dimmigt allt som oftast, rösterna följer inte riktigt med kropparna, eller tvärtom. Det är en film med konstnärlig kamera, ett snitt ur livet på den där smala livsfarliga gränsen mellan barndom och vuxenliv. Där rummet fortfarande kan vara fullt av små rosa ponnyhästar samtidigt som sexualitetens hårdhänta konsekvenser gör sig gällande som för filmens fjärde huvudperson Emily. Men mitt i alla svek och minnesluckor spirar det en valhänt mycket ömsint kärlek. Man kan säga att man sett Palo Alto förut och samtidigt aldrig på det här sättet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".